Οι δυο απουσίες, αυτή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα στη Γρανάδα όπου ηγέτες από σχεδόν 50 χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν και αναζήτησαν λύσεις σε ζητήματα μείζονος σημασίας όπως η εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό αλλά και η εν γένει πορεία της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει περισσότερες προσδοκίες από τη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 όπου θα κυριαρχήσουν το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και άλλα θέματα στο τραπέζι τόσο φτάνοντας στην πόλη της Ανδαλουσίας όσο και στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC και θα μεταδοθεί σήμερα ολόκληρη.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απευθύνθηκε στους ομολόγους του και ήταν ξεκάθαρος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν με ορίζοντα το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Για το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε περισσότερα κονδύλια ειδικά στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος.

«Θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κοιτάζοντας στα μάτια τους ομολόγους του ο Έλληνας ηγέτης δεν δίστασε να κρύψει την αγανάκτησή του γιατί οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι.

Και προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να ξέρουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Η ανθεκτικότητα όμως της ελληνικής οικονομίας στην οποία απέδωσε ο πρωθυπουργός και το γεγονός της αστραπιαίας αντίδρασης και δυνατότητας αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία δεν θα είναι διαρκής μετά από ακόμα μια καταστροφή η οποία στατιστικά θεωρείται πλέον αναπόφευκτη, όπως σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος

Για τον λόγο αυτό και απαιτείται η λεγόμενη δημοσιονομική ευελιξία η οποία θα προκύψει μέσα από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του οποίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα.

«Ήδη προχωράμε σε περίπλοκες συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουμε δύσκολες συζητήσεις όσον αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο διαμόρφωσης των προϋπολογισμών μας και τις δημοσιονομικές μας υποθέσεις», ήταν η φράση του πρωθυπουργού στο CNBC.

Το τελευταίο μήνυμα εστάλη σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στη Γερμανία που δεν επιθυμεί χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ειδικά για τις χώρες του Νότου.

Όμως, όπως ξεκαθαρίζει όχι μόνο η Ελλάδα, χώρες – μέλη της ΕΕ δυο ταχυτήτων δεν πρόκειται να επιτραπεί να υπάρξουν ξανά.