Στα σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου «που το καθιστούν εξαιρετικά επωφελές» αναφέρθηκε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Σέβη Βολουδάκη, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες της πατρίδας μας δεν ξεγελιούνται πλέον από τις «πλαστές» διαχωριστικές γραμμές των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του παρελθόντος. Ξέρουν καλά ότι μόνο ενωμένοι θα κατορθώσουμε να θέσουμε ισχυρά αναπτυξιακά θεμέλια για την ευημερία των παιδιών μας, στο έντονα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων».
Κατά την ίδια «στην σημερινή ολομέλεια καλούμαστε να ψηφίσουμε την Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διασφάλιση της προσαρμοστικότητας της αγοράς, καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Συνεπώς, διασφαλίζεται η υπεράσπιση συγκεκριμένων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός μέσω της διαμόρφωσης βασικών εργασιακών προτύπων και της διασφάλισης της τήρησής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».
Και συνέχισε: «Ως βουλευτής Χανίων, μιας από τις πλέον έντονα αναπτυσσόμενες Οικονομίες της χώρας μας, σας μεταφέρω την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρηματιών του τόπου μου για την επιτακτική ανάγκη δίκαιης και αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης της απασχόλησης. […] Από τις πολλές, εξαιρετικά επωφελείς για τους εργαζόμενους, διατάξεις του νομοσχεδίου, θα ήθελα να επισημάνω τις εξής:
- Για τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, πρέπει πλέον να αναφέρεται όχι μόνον ο άμεσος εργοδότης, αλλά και ο έμμεσος, έτσι ώστε να γνωρίζει ο εργαζόμενος ποιος πρόκειται να ωφεληθεί πραγματικά από την εργασία του.
- Επιπλέον, αντίθετα προς ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, πρέπει να αναφέρονται και ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης και κάθε σχετιζόμενη με την κοινωνική ασφάλιση παροχή του εργοδότη (π.χ. συνταξιοδοτικό πρόγραμμα), ώστε να διασφαλιστούν και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι μια ακόμη προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.
- Σχετικά με το άρθρο 9, το οποίο προκάλεσε αρκετές, αλλά εντελώς αδικαιολόγητες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η πραγματικότητα είναι σαφώς υπέρ του εργαζομένου και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του. Τι προβλέπει το άρθρο 9; «Δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του ωραρίου εργασίας που έχει συμφωνηθεί με συγκεκριμένο εργοδότη, εκτός αν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η εργασία σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων». Στην σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, μέχρι σήμερα, ο εργοδότης είναι το ισχυρό μέλος και ο εργαζόμενος το αδύναμο. Με την συγκεκριμένη διάταξη ρυθμίζεται και εξισορροπείται μια άνιση σχέση, καθώς ενισχύεται η διαπραγματευτική σχέση του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη, ενώ παράλληλα του επιτρέπει και την αύξηση του εισοδήματος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θετικά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση αφορούν αυτή την συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία επιτρέπει την δεύτερη δουλειά, καθ’ όλα νόμιμη, εάν κάποιος εργαζόμενος το επιθυμεί.
- Μια πολύ σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που εισάγεται με το άρθρο 29 και σύμφωνα με την οποία αντιμετωπίζεται η ανάγκη καταβολής του ειδικού εποχιακού βοηθήματος και στους εργαζόμενους που έχουν παραχωρηθεί από επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης σε επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου. Αίρεται έτσι μια αδικία ετών για τους εργαζόμενους του κλάδου.
- Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο φέρνει προς ψήφιση μια ακόμα σημαντική πρόβλεψη (άρθρο 20): τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με την επωνυμία «REBRAIN GREECE» στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
- Πέραν των προαναφερθέντων, το νομοσχέδιο εισάγει την θεμελιώδη για την άσκηση του ιερού δικαιώματος της εργασίας ρύθμιση, που αναφέρεται στην παρεμπόδιση της εργασίας. Συγκεκριμένα, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ορίζεται ως ποινικώς κολάσιμη πράξη που τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματικής ποινή. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας που συχνά οδηγούν σε παραλυσία τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο ακόμα και την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Συμπερασματικά, στόχος του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η ενδυνάμωση της θέσης του εργαζομένου, η αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας και η ελαχιστοποίηση γραφειοκρατικών και διοικητικών βαρών. Πρόκειται για νομοσχέδιο, που φέρνει τη χώρα μας πλησιέστερα προς το “κοινοτικό κεκτημένο” και τον εργαζόμενο σε περισσότερο ισχυρή και αξιοπρεπή θέση έναντι του εργοδότη του. Γι’ αυτό και είναι ακατανόητες οι αντιδράσεις εκείνων που θεωρητικά εμφανίζονται να υπηρετούν τον εργαζόμενο, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκουν την συντήρηση της ασθενούς θέσης του, απλά και μόνο για να τον εκμεταλλεύονται ιδεολογικά».