«Να κόψουμε αυτή την ιστορία των επιδοτήσεων. Πρέπει να επανεκκινήσουμε και να αναθερμάνουμε την οικονομία», δήλωσε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστηρίζοντας ότι ο νέος επενδυτικός νόμος «δεν είναι πανάκεια, είναι όμως ένα εργαλείο-απάντηση στην ύφεση και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης τόνισε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει βασικά στοιχεία τη διαφάνεια και την οικονομική αποτελεσματικότητα και σχολίασε: «Θέλουμε να μπορέσουμε να απαντήσουμε με εξωστρέφεια, επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και εν τέλει αναπτυξιακή διαδικασία».
Ο νέος αναπτυξιακός θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και εκτίμησε ότι στις 15 Μαρτίου θα φτάσουν στο υπουργείο τα πρώτα επενδυτικά σχέδια, καθώς και ότι αναμένονται 4 δις ευρώ επενδύσεις μέσα στο 2011.
Μίλησε ακόμα για σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών, τόνισε ότι στο εξής το 85% ενός επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται χωρίς ανθρώπινο χέρι και μόλις το υπόλοιπο 15% από αξιολογητή, ενώ υπογράμμισε: «Πρώτη φορά προβλέπει ο νόμος κυρώσεις στον επενδυτή που δεν υλοποιεί όπως πρέπει την επένδυση».
Παράλληλα, επέκρινε την αναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ λέγοντας ότι «από τα 2400 επενδυτικά σχέδια που προσέλκυσε, τα 2200 αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 100 Kw. Αυτά προωθούσε ως επενδύσεις ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος;»
Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Ο Σταύρος Καλογιάννης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει στόχευση και σαφείς κατευθύνσεις και εκτίμησε ότι για να καταστεί λειτουργικός απαιτούνται πολυάριθμες υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα.
Καταψηφίζουν το νόμο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο του πρώτου Νίκο Καραθανασόπουλο να υποστηρίζει ότι επιδιώκεται ανάπτυξη για διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και όχι προς όφελος του λαού.
Η Ε. Αμμανατίδου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς διατίθενται χρήματα των φορολογουμένων για ιδιωτικές επενδύσεις.