Την ομάδα που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 θυμίζει έντονα η Ελλάδα του Euro 2012 στον Χανς Μπούζε. Ο απεσταλμένος του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων στην Πολωνία μίλησε στην Sportday, επισήμανε τις αδυναμίες της Γερμανίας τονίζοντας όμως πως πρόκειται για την κορυφαία ομάδα των «πάντσερ» μετά το 1990 ενώ υποστήριξε πως οι ποδοσφαιριστές θα έχουν στο μυαλό τους μόνο το ποδόσφαιρο και όχι την πολιτική.

Πώς βλέπεις το παιχνίδι της Παρασκευής;

«Νομίζω ότι η Γερμανία είναι πιο ποιοτική ομάδα, είναι σαφές αυτό, από την άλλη όμως η Ελλάδα αμύνεται και πάλι εξαιρετικά…».

Είδες το ματς Ελλάδα – Ρωσία;

«Ναι, το είδα. Είδαμε μια καλύτερη ομάδα, τη Ρωσία, η οποία νικήθηκε από μια πολύ συμπαγή ομάδα, την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι αυτό που είδα από την ελληνική ομάδα μου θύμισε τις μέρες του 2004. Η ίδια ανασταλτική λειτουργία, το ίδιο στυλ παιχνιδιού».

Ποια η γνώμη που έχεις σχηματίσει για την τωρινή εθνική Γερμανίας;

«Όλοι πιστεύουμε ότι η τωρινή ομάδα είναι η καλύτερη που έχει βγει από το 1990, όταν είχαμε κατακτήσει το Μουντιάλ επί ιταλικού εδάφους».

Ναι, αλλά η τωρινή άμυνά σας δεν έχει καμία σχέση με τότε, που είχατε Κόλερ, Αουγκεντάλερ, Μπρέμε κ.λπ.

«Πράγματι, αν η τωρινή ομάδα έχει ένα αδύνατο σημείο, αυτό είναι η άμυνα. Νομίζω, όμως, ότι ακόμα κι αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο παρουσιάστηκε στην αρχή. Δεν είναι τόσο προβληματική η άμυνα, απλώς δεν έχει σχέση με τις άλλες δύο πολύ ποιοτικές γραμμές, το κέντρο και την επίθεση».

Ο Λεβ θα παρατάξει την ίδια ενδεκάδα που είχε παίξει κατά της Δανίας στο ματς της ερχόμενης Παρασκευής με την Ελλάδα;

«Ναι, με εξαίρεση μία θέση. Επιστρέφει ο Μπόατενγκ στα δεξιά και θα πάρει τη θέση του Μπέντερ».

Ποιο είναι το μεγάλο αβαντάζ της Γερμανίας;

«Το γεγονός ότι έπειτα από αρκετά χρόνια διαθέτει πλέον ένα ρόστερ με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής ποιότητας. Έχουμε Οζίλ, Σβαϊνστάιγκερ, Γκέτσε στον πάγκο και φυσικά τον Λαμ. Κι αρκετούς ακόμη καλούς χειριστές της μπάλας».

Τον Γκόμεζ τον πιστεύετε για πρώτο σκόρερ σε ολόκληρο το τουρνουά;

«Μπορεί, γιατί όχι… Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει την Παρασκευή, δηλαδή από το αν θα περάσει η Γερμανία το εμπόδιο της Ελλάδας».

Η Γερμανία παίζει κλασικό 4-2-3-1;

«Ναι, αυτό είναι το σύστημα. Με αμυντικά χαφ τους Σβαϊνστάιγκερ και Κεντίρα και μπροστά τους τον Οζίλ».

Έξω Γκέτσε και Κρόος, δηλαδή…

«Ναι, αυτοί οι δύο μένουν στον πάγκο, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλές λύσεις στη ροή του ματς».

Ο Γκέτσε θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι του γερμανικού ποδοσφαίρου, έτσι δεν είναι;

«Πράγματι, είναι ένας πολύ προικισμένος παίκτης. Έχει φοβερή τεχνική κατάρτιση. Πήρε το νταμπλ με την Ντόρτμουντ φέτος και γενικώς έκανε μια εξαιρετική χρονιά».

Πιστεύεις ότι η Γερμανία έχει σοβαρές πιθανότητες για τον τίτλο;

«Ναι, θεωρώ ότι φέτος η ομάδα του Λεβ έχει όλα τα φόντα να φτάσει μέχρι το τέλος και να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό».

Από την ελληνική ομάδα θα λείψει ο Καραγκούνης.

«Πολύ μεγάλη απώλεια. Ο Καραγκούνης είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας και είναι κατά κάποιον τρόπο ο συνδετικός κρίκος της τωρινής ομάδας με αυτή του 2004. Είναι τεράστια απουσία».

Έχουμε κάμποσους παίκτες που έχουν αγωνιστεί ή εξακολουθούν να αγωνίζονται στη Μπουντεσλίγκα, όπως οι Γκέκας, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος και Φορτούνης. Θα ήθελα ένα σχόλιο γι’ αυτούς.

«Θα ξεχωρίσω τον Σωκράτη (σ.σ.: έτσι ακριβώς τον ανέφερε, με το μικρό του όνομα) που είναι ένας εξαιρετικός αμυντικός. Το ίδιο και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που έχει φοβερό δυναμισμό στο παιχνίδι του και νομίζω ότι είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς ολόκληρης της Μπουντεσλίγκα».

Ένας συμπατριώτης σου, ο Ότο Ρεχάγκελ, έγινε θρύλος για το ελληνικό ποδόσφαιρο…

«Ναι, το γνωρίζω πολύ καλά. Και νομίζω ότι και τώρα με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι η ομάδα έχει διατηρήσει την αγωνιστική ταυτότητα που καθιερώθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Διακρίνεις διαφορές μεταξύ Σάντος και Ρεχάγκελ;

«Ναι, σαφώς. Αυτό είναι και το περιεχόμενο ενός άρθρου που γράφω τώρα για να “ανεβάσω” στο σάιτ του γερμανικού πρακτορείου. Για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο προπονητών».

Το παιχνίδι της Παρασκευής έχει, κατά κάποιον τρόπο, «πολιτικοποιηθεί» για ευνόητους λόγους. Συμφωνείς με αυτή την οπτική γωνία;

«Όχι, δεν συμφωνώ καθόλου. Αυτά είναι μόνο για τις εφημερίδες. Δεν νομίζω ότι οι ποδοσφαιριστές θα έχουν τέτοια πράγματα στο μυαλό του όταν μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες θα θελήσουν να χαρούν το παιχνίδι και θα παίξουν για το ίδιο το ποδόσφαιρο κι όχι φυσικά για την πολιτική».

Πηγή: sport-fm.gr