Εκτενείς αναφορές υπάρχουν και σήμερα στα Μέσα της Αυστραλίας σχετικά με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τα αποτελέσματά της.
Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας «The Sydney Morning Herald», στο οποίο τονίζεται ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι, μέσω της ψήφου τους απέφυγαν το χάος και επέλεξαν, αντ’ αυτού, τα βάσανα μακράς διαρκείας».
«Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε ανακούφιση στις αγορές, όμως το αίσθημα ευφορίας είναι εξαιρετικά βραχύβιο, δεδομένου ότι αφενός εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα της ευρωζώνης και αφετέρου η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αιμορραγεί, μέχρι βέβαια να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, εξέλιξη η οποία είναι μόνο θέμα χρόνου. Και τότε, θα ξεκινήσουν τα πραγματικά προβλήματα για την ευρωζώνη, καθώς θα αυξηθούν δραματικά τα επιτόκια δανεισμού για τις υπόλοιπες χώρες- μέλη της εύθραυστης πλέον νομισματικής ένωσης και φυσικά, μετά την Ελλάδα, τίποτα δεν εμποδίζει την Ισπανία, την Ιταλία την Πορτογαλία ή την Ιραλνδία να την ακολουθήσουν»
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ που επικαλείται το συγκεκριμένο άρθρο, το σίγουρο είναι ότι «οι συνταγές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής από τη Γερμανία στις αδύναμες οικονομικά χώρες, μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εξαρχής, επιδεινώνουν την κατάσταση. Η λύση είναι να αλλάξουν τακτική οι φορείς της ΕΕ, να επιταχύνουν την πολιτική και φορολογική ενοποίηση και την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση».
Επιπλέον, άρθρο γνώμης του Πολ Κρούγκμαν στη «The Sydney Morning Herald» σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ένταξή της στην ευρωζώνη, σε μία νομισματική ένωση η οποία, όμως, δε διαθέτει την αντίστοιχη πολιτική εμβάθυνση ως απαραίτητη βάση στήριξης». Καταρρίπτει πολλές από τις φημολογίες, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, αλλά εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο δαπανηρό όσο, κατ’ αντιστοιχία, τα συστήματα της Σουηδίας ή της Γερμανίας ενώ, πριν την ένταξη στην ευρωζώνη, το επίπεδο ανεργίας ήταν πολύ χαμηλότερο, τα έσοδα μεγαλύτερα χάρη στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στη ναυτιλία και το δημόσιο χρέος βρισκόταν σε διαχειρίσιμα επίπεδα».
Το λάθος, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν, «εδράζεται στην ένταξη στο ευρώ και στη συνακόλουθη εισροή σημαντικών πόρων, μέρος των οποίων κατέληγε στην κάλυψη του δημοσίου ελλείμματος, καθώς και στην εκτίναξη του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην είναι πλέον ανταγωνιστική». «Τα δομικά προβλήματα του ευρώ δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με την επιβολή μέτρων λιτότητας που ουσιαστικά εξαθλιώνουν τους πολίτες… Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία, στο βαθμό που δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση… Η Γερμανία και η ΕΚΤ οφείλουν να αλλάξουν στρατηγική, αποδεχόμενοι άνοδο του πληθωρισμού και θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα αν σκοπός είναι η διάσωση της νομισματικής ένωσης» καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν.
Στην εκπομπή «7.30» του ABC, ο γνωστός οικονομολόγος, καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «συνεχίζεται, ανεμπόδιστος, ο εκτροχιασμός της ευρωζώνης, ασχέτως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, εφόσον οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να εθελοτυφλούν μπροστά στα δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι λύσεις απαντά: «Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η πολιτική εμβάθυνση κατά το πρότυπο ομοσπονδιακών κρατών, ώστε το χρέος του κάθε μέλους να θεωρείται χρέος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και, τρίτον, να χαραχθεί ενιαία επενδυτική στρατηγική για το σύνολο της ευρωζώνης. Πρόκειται για λύσεις, όμως, οι οποίες αντίκεινται στα γερμανικά συμφέροντα και, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν». Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σχολιάζει ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθύτατη ύφεση, με καμία προοπτική να εξέλθει από αυτήν, εφόσον δεν υπάρχει καμία κινητήριος δύναμη που να την ωθήσει στην ανάκαμψη. Παράλληλα, το μέλλον της είναι απόλυτα συνυφασμένο με το μέλλον της ευρωζώνης, το οποίο, προς το παρόν, διαγράφεται εξαιρετικά ζοφερό».
Στην εκπομπή «Lateline» του ABC, ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Φίλιπ Ουίλιαμς επικεντρώνεται «στην ανησυχία για τη δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στη βεβαιότητα ότι αναμένεται δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην ευρωζώνη».