Ριζικές αλλαγές στον εσωκομματικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές, συρρικνώνοντας περίπου στο 1/3 την κοινοβουλευτική του δύναμη και θέτοντας εκτός κορυφαία στελέχη του κόμματος, στελέχη που κυβέρνησαν επί σειρά ετών και είχαν την κύρια ευθύνη των αποφάσεων κατά την προηγούμενη καταστροφική διετία.

Η εκκρεμότητα της συγκρότησης κυβέρνησης που αντικειμενικά αποτελεί προτεραιότητα και το γεγονός ότι οι επαναληπτικές εκλογές πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν συνθέτουν τη συγκυρία η οποία δεν επιτρέπει να ανοίξει η συζήτηση περί ευθυνών για την εκλογική συντριβή και τις ριζικές αλλαγές που όλοι περιγράφουν αλλά τοποθετούν χρονικά το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει – πέραν των αυταπόδεικτων ευθυνών του Γ. Παπανδρέου και των λεγόμενων «κηπουρών» του που κατά πλειοψηφία όσοι δεν αποχώρησαν πριν τις εκλογές, αποδοκιμάστηκαν στην κάλπη – και τις ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου και του επιτελείου του. Οι αιτίες για τις οποίες ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών δεν έχει ξεκινήσει είναι ότι το πολιτικό «κουφάρι» του 13,18% που σε αυτή τη φάση αποτελεί το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί ελκυστικό… λάφυρο για κανέναν δελφίνο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ασφαλής η πρόβλεψη ότι πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και μετά βεβαιότητας πριν από τις επαναληπτικές εκλογές – εφόσον δεν αποφευχθούν – ο κ. Βενιζέλος δε θα αμφισβητηθεί, αλλά θα είναι εκείνος που αφενός θα είναι υποψήφιος στις νέες κάλπες και εφόσον το επιτρέψει το νέο αποτέλεσμα θα ηγηθεί των αλλαγών.

Ούτως ή άλλως, είναι περισσότερο από εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ υπολειτουργεί ή δυσλειτουργεί αυτές τις κρίσιμες ημέρες. Ενδεικτικά, στελέχη έλεγαν χθες με σκωπτικό τρόπο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της μίνι – εκλογικής επιτροπής αποφάσιζαν για τη γραμμή που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη φάση των διερευνητικών επαφών (που αποτελεί και μία άτυπη, δεύτερη προεκλογική περίοδο) μόνο δύο εκλεγμένα στελέχη (εννοούσαν τον Α. Λοβέρδο και τον Κ. Σκανδαλίδη) καθώς όλοι οι άλλοι που συμμετείχαν – πλην της κ. Γεννηματά που εκλέχθηκε ως δεύτερη στο Επικρατείας – δεν είχαν καταφέρει να εκλεγούν βουλευτές…

Οι απώλειες για το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτόγνωρες.

Η υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου στην Α΄ Αθήνας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης (που παλεύει για μία θέση με τον Απ. Κακλαμάνη για την τέταρτη και τελευταία θέση στη Β΄ Αθήνας, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου από το 2009 Γ. Παπακωνσταντίνου στην περιφέρεια Αττικής, ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Παπουτσής στην Α΄ Αθήνας, ο Π. Ευθυμίου στην Α΄ Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος στην Α’ Αθήνας, ο Ν. Αλευράς στην Α΄ Αθήνας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου στην Α΄ Αθήνας, η Μ. Αποστολάκη, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Τηλ.Τηλέμαχος Χυτήρης στη Β΄ Αθήνας φαίνεται να μένουν εκτός, σύμφωνα με τα μέχρι αργά χθες βράδυ επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντίθετως εκλέγονται στην Α΄ Αθήνας ο Κώστας Σκανδαλίδης, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Απ. Κακλαμάνης στη Β΄ Αθήνας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου στο υπόλοιπο Αττικής.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ε.Καϊλή η οποία δείχνει να προηγείται χάνει την έδρα λόγω της παρουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ Βενιζέλόυ που έχει κρατήσει την έδρα ενώ εκτός φαίνεται να μείνουν ο Γ. Μαγκριώτης και η Χρύσα Αράπογλου.

Στην Β’ Θεσσαλονίκης μάχη δίνουν ο Γ. Αρβανιτίδης και Χ. Τσιόκας, με τον πρώην γενικό γραμματέα Μεταφορών να έχει προβάδισμα.

Μία έδρα λαμβάνει τελικά το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, την οποία καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη Θεσσαλία όλα δείχνουν ότι προηγείται ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Β. Έξαρχου, χωρίς βουλευτή έμεινε το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Μαγνησίας όπου και κατατάσσεται τέταρτο, χωρίς έδρα μένει και στην Κέρκυρα για πρώτη φορά από το 1974, χωρίς έδρα μένει το ΠΑΣΟΚ στην Καστοριά, όπου επί χρόνια εκλέγονταν ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στην Κορινθία όπου έχασε την έδρα ο Πάνος Μπεγλίτης και στην Λέσβο με τον Νίκο Σηφουνάκη.