Το Σάββατο θα γίνει στη Μελβούρνη η τελετή απονομής των βραβείων του Αυστραλιανού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου και υποψήφιοι θα είναι και δύο Έλληνες ομογενείς.

Η πρώτη υποψήφια είναι Νάντια Τας, (Τασσοπούλου) με την ταινία «Matching Jack», με θέμα την ιστορία ενός παιδιού που πάσχει από λευχαιμία.

Η Νάντια Τας γεννήθηκε στο ελληνικό χωριό Λόφοι  στη Φλώρινα και όταν ήταν οκτώ ετών, η οικογένειά της μετανάστευσε στην Αυστραλία. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «Malcolm» το 1986, που γοήτευσε το κοινό και απέσπασε πολλά βραβεία, ενώ επιτυχία γνώρισαν και οι μετέπειτα ταινίες της «Amy» και «Mr Reliable».

Για βραβείο έχει προταθεί και ο ομογενής συνθέτης Μάικλ Μανώλης που έχει γράψει τη μουσική της ταινίας «Bran Nue Dae», στην οποία πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Αυστραλός ηθοποιός Τζέφρεϊ Ρας, μια ταινία που γνώρισε  εμπορική επιτυχία στην Αυστραλία.

Φαβορί για το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς, εκείνο της καλύτερης ταινίας, είναι οι ταινίες «Animal Kingdom» και «Beneath Hill 60».

Συνολικά θα απονεμηθούν 48 βραβεία και επί σκηνής στη μεγάλη βραδιά θα βρεθούν πολλοί αστέρες του αυστραλιανού κινηματογράφου, όπως οι ομογενείς Νίκος Γιαννόπουλος και Άλεξ Δημητριάδης κ.ά.