Σε αγώνα δρόμου για τη διάσωση του ιστορικού «Μουσείου Τεριάντ» στη Μυτιλήνη, που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της υγρασίας, έχουν επιδοθεί οι αρχές.

Με απόφασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε το μουσείο ως μνημείο μεγάλης καλλιτεχνικής, κοινωνικής και ιστορικής σημασίας και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική αξία του.

Οι πολύτιμες συλλογές από εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου που φιλοξενεί το μουσείου θα μεταφερθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκειμένου να γίνει σωστή και ασφαλής καταγραφή τους.

Το Μουσείο Τεριάντ άνοιξε τον Αύγουστο του 1979, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Μυτιλήνης. Στις αίθουσές του εκτέθηκε το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου καλλιτέχνη, Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, που αποφάσισε να δωρίσει τα έργα του στην πόλη όπου γεννήθηκε, τη Μυτιλήνη. Ο Στρατής Ελευθεριάδης, υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός και ύστερα από την συνεργασία του με κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, γεννήθηκαν τα λεγόμενα Μεγάλα Βιβλία, που είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου.

Στις αίθουσές παρουσιάζονται επίσης λιθογραφίες των Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ, Μιρό,Μπόρες, Μπαουντίν, αλλά και έργα των Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Τσαρούχη, Κανέλλη και άλλων πολλών.