Το απόγευμα της Πέμπτης στην οδό Μητσαίων, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά ήρθε η… Άνοιξη, με έναν τρόπο μάλιστα ζηλευτό μέχρι τη Σουηδία και την Αμερική.
Μαγιάτικα στεφάνια, φιλοτεχνημένα από 25 διαφορετικούς καλλιτέχνες, ιστορίες για το στεφάνι, αλλά και για τη γειτονιά της Ρωμαϊκής Αγοράς από τον ξεναγό Κωνσταντίνο Σφήκα και οι ήχοι του βιολιού του Δημήτρη Καζάνη χάρισαν χαμόγελα στους περαστικούς που «συνάντησαν» αυτήν την υπαίθρια έκθεση-εκδήλωση, «διψασμένοι» για παρόμοιες δράσεις μετά απο πολύμηνη καραντίνα, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καμβά για τη δράση «Της Γειτονιάς η Άνοιξη» αποτέλεσε η όψη του ξενοδοχείου «Gatto Perso», ενός αναπαλαιωμένου διατηρητέου κτιρίου του 1926, με «πρωταγωνιστές» τα έργα τέχνης, τις ιστορίες, αλλά και τα μπαλκόνια – απ΄ όπου προβάλλονται τα στεφάνια – τα οποία «καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, λειτούργησαν ως “ασφαλείς βάσεις” για την επαφή μας με το δημόσιο χώρο, για να πάρουμε αέρα, να περάσουμε λίγη ώρα στον ήλιο, να νιώσουμε την ατμόσφαιρα της νύχτας, να περιηγηθούμε με τη ματιά μας στο δρόμο», επισημαίνει η καλλιτεχνικής ομάδα #4skg_team, η οποία απαρτίζεται από τους Γιάννη Αργυριάδη, Κατερίνα Βέλλιου, Αιμιλία Κούφα και Αγγέλικα Πράπα.
Έστησαν τη δράση αυτή με αφορμή την «ανάγκη για επικοινωνία και επαφή με τους ανθρώπους δίπλα μας, το μοίρασμα μιας στιγμής στο χρόνο, μιας σκέψης, ενός συναισθήματος, τον ερχομό της Άνοιξης», όπως τονίζουν.
«Ιχνηλατώντας και επαναπροσδιορίζοντας μια νέα πραγματικότητα, επιχειρούμε όλοι μαζί, καλλιτέχνες και διαβάτες, στο ρόλο του θεατή και ακροατή, να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμη του δημόσιου χώρου, του μικρού μας δρόμου, την ενέργεια της γειτονιάς, την ανάγκη να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα για να επικοινωνήσουμε. Τα μαγιάτικα στεφάνια λειτουργούν και ως σύμβολα της αναγέννησης που η άνοιξη υπόσχεται. Μιας αναγέννησης που υπό τις υπάρχουσες συνθήκες σημαίνει αναγέννηση στις αντιλήψεις, στις σχέσεις, στη δουλειά», εξηγεί η καλλιτεχνική ομάδα #4skg.
Οι άγνωστοι… ανανάδες
Πριν ακόμη από την έναρξη της υπαίθριας έκθεσης, η ιδέα της «Της Γειτονιάς η Άνοιξη», γοήτευσε ανθρώπους της τέχνης από διάφορες χώρες του κόσμου και ήδη η καλλιτεχνική ομάδα έχει προτάσεις, για να ταξιδέψει το πρότζεκτ στην Αθήνα, τη Σουηδία και την Αμερική, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Αργυριάδης και η Κατερίνα Βέλλιου συμπλήρωσε ότι φιλοδοξούν να πάει και σε άλλες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Για αυτό και υπότιτλος της έκθεσης είναι, «Τόπος Ι», αφήνοντας περιθώριο για συνέχεια…
Εξάλλου, η κάθε γειτονιά, το κάθε κτίριο με τη δίκη του γνωστή η άγνωστη ιστορία όπως ότι στο κτίριο της οδού Μητσαιων, στα διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης υπάρχει κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σφήκα πιθανώς να υπήρχε στα χαμένα κτίρια αλλά δεν υπάρχει πλέον στη Θεσσαλονίκη: είναι οι… ανανάδες οι οποίοι διακοσμούν το κλειδί, το κεντρικό κομμάτι του κτιρίου.
Ποιοι καλλιτέχνες συμμετέχουν
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώτα Ανδριάκαινα, Δημήτρης Ανυφαντάκης, Γιάννης Αργυριάδης, Ρένα Βαμβουκάκη, Κατερίνα Βέλλιου, Μελίνα Γιαλαμά, Θεόδωρος Γκούγκας, Αλεξάνδρα Γωγούση, Rolana Čečkauskaitė, Μάνια Ευσταθίου, Δημήτριος Ζουρούδης, Βασίλης Καβουρίδης, Δημήτρης Καζάνης, Αφροδίτη Κουλαφτάκη, Αιμιλία Κούφα, Μαργαρίτα Κώτσιου, Ανδρέας Λάσκαρης, Γιώργος Μπαρδάκας, Κατερίνα Ξυπολίτου, Λούλα Παπαδοπούλου, Εύα Παπαντωνίου, Αγγέλικα Πράπα, Ζωγραφιά Ποπώλη, Ξενής Σαχίνης, Κωνσταντίνος Σφήκας, Νίκος Τσιαπάρας, Τζένη Φαλιαρίδου και Ράνια Φραγκουλίδου.
Η έκθεση διαρκεί έως 24 Ιουνίου 2021.