Έπειτα από 20 χρόνια περιπλάνησης στην έρημο της Αιγύπτου, οι καθηγητές Τζον Κόουλμαν Ντάρνελ και η σύζυγός του Ντέμπορα ανακάλυψαν εκτενή κατάλοιπα ενός οικισμού που προφανώς υπήρξε διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο και άνθησε πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια στη δυτική έρημο, 110 μίλια δυτικά του Λούξορ και 300 μίλια νότια του Καΐρου.
«Η ανακάλυψη μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία της άγνωστης περιόδου του παρελθόντος της Αιγύπτου και τον ρόλο που έπαιζαν οι οάσεις στην ανάκαμψη του πολιτισμού από τις σκοτεινές κρίσεις», είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Γέιλ Τζον Ντάρνελ.
Η ανασκαφή στον οικισμό στην όαση Κάργκα, που απλώνεται σε περίπου 880.000 τετραγωνικά μέτρα, είχε φέρει στο φως πριν από μια δεκαετία ίχνη ναού με τέμπλο που έφερε εικόνες και σύμβολα, καθώς και επιγραφές με ένα από τα πρώτα δείγματα αλφαβητικής γραφής στην ιστορία. «Ενας ναός δεν θα βρισκόταν εκεί που ήταν εάν αυτή η περιοχή δεν είχε κάποια στρατηγική σημασία», είχε πει η κ. Ντ. Ντάρνελ, επίσης εκπαιδευμένη στην Αιγυπτιολογία.
Αργότερα άρχισαν να βρίσκουν κομμάτια κεραμικής που χρονολογούνταν πριν από τον ναό. Επίσης, δεν θα έβρισκαν μεγάλη παραγωγή κεραμικών εάν δεν υπήρχε οικισμός με μόνιμους κατοίκους, συμπεραίνει η κ. Ντάρνελ.