Με αφορμή το αντιπολεμικό του έργο «Ημερολόγια μιας θλιμμένης βασίλισσας» ο ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς δήλωσε από την Αθήνα: «Μια χαρά χώρα είστε. Όσες κρίσεις και να πέσουν στο κεφάλι σας, είστε μια ευτυχισμένη χώρα. Θα ήθελα κι εγώ να έχω γεννηθεί στην Ελλάδα».

Το έργο του πρόκειται για ένα μονόλογο που θα αφηγηθεί η Μαρία Ναυπλιώτου συνοδεία μουσικής κλασικού συνόλου και χορωδίας, σε σκηνοθεσία και μουσική του ίδιου, στο Ηρώδειο, 27 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ του Σεν Ντενί, στη Γαλλία, και περιοδεύει σε Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ιταλία, με ηθοποιό από την αντίστοιχη χώρα κάθε φορά.

Τα «Ημερολόγια μιας θλιμμένης βασίλισσας» διαδραματίζονται στο σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1991-1995.

Είναι η καταγραφή του πόνου και του δράματος που ζει μια απελπισμένη και φοβισμένη νέα κοπέλα, η Ντουσάνκα. Κόρη στρατηγού που έχασε τον άνδρα της στον πόλεμο ο οποίος έχει καπνίσει ηρωίνη στρίβοντας τσιγάρα με τα φύλλα των βιβλίων όλης της βιβλιοθήκης της.

Οι σελίδες του τελευταίου βιβλίου που απέμεινε για να σχίσει είναι η Βίβλος όπου ανακαλύπτει ότι στο εσωτερικό της βρίσκεται το ημερολόγιο της μητέρας της.

Μιας επίσης δυστυχισμένης γυναίκας, που έζησε εξίσου δυστυχισμένη εποχή και μη βρίσκοντας το θάρρος να γράψει το δικό της ημερολόγιο, επινόησε το ημερολόγιο της βασίλισσας Μαργκό, συζύγου του Ερρίκου Δ’ της Ναβάρρας, για να αφηγηθεί τα δεινά της.