Μια δικάταρτη σκούνα 100 ετών, συνδετικός κρίκος της τέχνης με την επιστήμη, θα «αράξει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη και θα παραμείνει έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Τελικός προορισμός του ταξιδιού της είναι η Κωνσταντινούπολη. Το πλοίο μνημείο, Hulda, αποτέλεσε ατελιέ και κατοικία του Τουρκοσουηδού γλύπτη Ιλάν Κόμαν, που έφυγε από τη ζωή το 1986.

Τις ίδιες μέρες, στην αποβάθρα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα γίνει  το φεστιβάλ «Hulda», ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης, με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αλλά και με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών.

Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Στοκχόλμη, πριν από έναν χρόνο, με αφορμή τις εκδηλώσεις «Κωνσταντινούπολη -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010». Έπιασε λιμάνι στο Αμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντό, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα και μας έφερε σε επαφή με την σχέση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Εξάλλου, αυτό ήταν και το κύριο μοτίβο στο οποίο είχε αφιερώσει τη ζωη του ο Ιλάν Κόμαν, τη δημιουργία γλυπτών που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και στην επιστήμη.