Ένα νέο ψηφιακό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της Microsoft στην Κίνα, τον Κινέζο Σου Γινγκτσίνγκ, , το οποίο θα απεικονίζει τρισδιάστατα και ψηφιακά τα έργα τέχνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πεκίνο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμά της κινεζικής εφημερίδας «China Daily».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στον πίνακα ζωγραφικής από μελάνι, πάνω σε μετάξι, «Η καθημερινή ζωή στην όχθη του ποταμού Bίαν και η Γιορτή της Λάμψης», ο οποίος βρίσκεται στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. Πρόκειται για έναν από τους 10 σημαντικότερους πίνακες στην ιστορία της Κίνας και χρονολογείται από τη Δυναστεία των Σονγκ (960- 1127 π.Χ.).
Η ψηφιακή, τρισδιάστατη απεικόνιση του πίνακα προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αντιληφθεί καλύτερα το περιεχόμενο του έργου, αλλά και στον επιστήμονα να μελετήσει σε βάθος όλες τις λεπτομέρειές του.
Με την ψηφιακή τρισδιάστατη περιήγηση στον πίνακα, ο επισκέπτης μπορεί να «πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής» τα περίπου 800 πρόσωπα του συγκεκριμένου πίνακα και να παρακολουθήσει από κοντά τις ποικίλες δραστηριότητές τους, από την πληρωμή των φόρων μέχρι τη χρήση έγχορδων μουσικών οργάνων.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο πίνακας ζωγραφικής παρουσιάζει την καθημερινή ζωή της εποχής και περιλαμβάνει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή πολλών προσώπων, έδωσε τη δυνατότητα στον Κινέζο προγραμματιστή να κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων του νέου ηλεκτρονικού συστήματος.
Η ιδιαίτερα υψηλή ψηφιακή ανάλυση των 1,4 gigapixels συνοδεύεται από 700 διαφορετικούς διαλόγους μεταξύ των απεικονιζόμενων προσώπων, από ήχους της φύσης και μουσικές της εποχής.
Οι διάλογοι αυτοί και οι ήχοι συνδέονται με τα αντίστοιχα πρόσωπα και αντικείμενα του πίνακα, έτσι ώστε όταν ο χρήστης του συστήματος «πλησιάζει» περισσότερο ένα άτομο, η φωνή του γίνεται ακόμη πιο έντονη, κάνοντας τον πίνακα ακόμη πιο «ζωντανό» και διαδραστικό.
Απεικονίζεται σε μια πολυεπίπεδη οθόνη αφής 63 ιντσών γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο πρόγραμμα να αντιλαμβάνεται τη θέση, τον προσανατολισμό και την απόσταση του εκάστοτε χρήστη από τον πίνακα, θέτοντας σε λειτουργία αυτόματα τους ανάλογους ήχους, στην ανάλογη ένταση.