Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα βρεθούν ο Maurice Attiα, ο  Πέτρος Μάρκαρης και ο Τούρκος Celil Oker και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους διερευνώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το ύφος του νουάρ μυθιστορήματος στις Μεσογειακές χώρες τον 21o αιώνα.

Πρόκειται για μια συζήτηση για το νουάρ μυθιστόρημα, τις μορφολογικές και υφολογικές ομοιότητες και διαφορές που παρουσιάζει μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

Η παράδοση του νουάρ είναι κοινή στους λαούς της Μεσογείου; Το ελληνικό νουάρ μυθιστόρημα έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτό των άλλων Μεσογειακών χωρών ή της Κεντρικής Ευρώπης;

Ο Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν, ο Αντρέα Καμιλέρι και ο Ζαν-Κλωντ Ιζό θεμελίωσαν ένα ιδίωμα αστυνομικού μυθιστορήματος που αρκετοί λένε ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Είχε συνέχεια από τους επιγόνους τους; Το σημερινό ελληνικό αστυνομικό έχει μεγαλύτερη σχέση με αυτό της νότιας Γαλλίας ή της Τουρκίας, απ’ ό,τι με το νουάρ της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης;

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου,  εντάσσεται σε ένα θεματικό κύκλο που εξετάζει την πορεία της περιοχής της Μεσογείου, το ταξίδι της από το χθες στο σήμερα. Επί αιώνες σταυροδρόμι ανθρώπων και ιδεών, τόπος ανοιχτός στο νέο, την αμφισβήτηση και τη διαφορετικότητα, η λεκάνη της Μεσογείου γέννησε συνεργασίες, συγκρούσεις, ποικιλία πολιτισμών και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει μία ώρα πριν την εκδήλωση.