H θεατρική σκηνοθεσία, στη μεταμοντέρνα της εκδοχή, ενδιαφέρεται κυρίως για μια αυτάρκη αναδημιουργία του κόσμου παρά για την πιστή του απόδοση. Μάλιστα, με την πλήρως απενοχοποιημένη αφομοίωση της ηλεκτρονικής εικόνας, η πρόθεση αυτή ενδυναμώνεται. Σε μια τέτοια κατεύθυνση εγγράφεται η τέχνη του Βέλγου σκηνοθέτη Γκυ Κασσίερς (γενν. 1960).

Στο Κάτω από το ηφαίστειο, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάλκολμ Λόουρυ, που ανέβηκε αρχικά στο Τονήλχαους (2009), το φιλτράρισμα της πραγματικότητας και ο τρόπος αναπαράστασης βασίζονται στη μείξη των γραφιστικών μέσων με μια αυθεντικά θεατρική αισθητική. Για το έργο αυτό, που αφηγείται την ιστορία της πτώσης ενός αλκοολικού προξένου την Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό λίγο πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Κασσίερς με τον Γιόσσε Ντε Πάου, που υπογράφει τη διασκευή ενώ κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ταξίδεψαν για να κινηματογραφήσουν το πραγματικό περιβάλλον της δράσης. Η σκηνή πλημμυρίζει από εικόνες του εξωτικού μεξικάνικου τοπίου, που προβάλλονται επεξεργασμένες ώστε να αναπαράγουν το παραισθησιακό νοητικό σύμπαν του προξένου. Η πλοκή του μυθιστορήματος υποχωρεί δίνοντας τη θέση της σε μια αποσπασματική διαδοχή εικόνων, με τους ηθοποιούς άλλοτε να χάνονται μέσα στο εικονικό κάδρο κι άλλοτε να διαφοροποιούνται από αυτό. Διατηρούν όμως πάντα ένα πέπλο μοναξιάς που επιτείνει τη φαντασιακή υπόσταση των προσώπων που ερμηνεύουν, αφού αναδύονται από τη μνήμη του αφηγητή, κ. Λαρυέλ.

Το σκηνικό αποτέλεσμα αναπλάθει την ατμόσφαιρα της μέθης και το απεγνωσμένο ψυχικό ταξίδι του Βρετανού προξένου Τζέφρυ Φέρμιν –που είχε μοναδικά ερμηνεύσει και ο Άλμπερτ Φίνεϋ στην ταινία του Τζων Χιούστον– καθώς ισορροπεί για τελευταία φορά ανάμεσα στο «τρέμουλο της έλλειψης και στην άβυσσο της υπερβολής», ανάμεσα στον παράδεισο και στην κόλαση, ανάμεσα στη ζωτική του ανάγκη για έρωτα και στο ραγδαίο βύθισμα στη μοναξιά και στο θάνατο.

24 – 26 Φεβρουαρίου 2011
20:30 Κεντρική Σκηνή
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες & 10 λεπτά
Σκηνοθεσία: Guy Cassiers
Κείμενο: Josse De Pauw, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Malcolm Lowry
Δραματουργία: Erwin Jans
Σκηνικά: Enrico Bagnoli, Diederik De Cock, Arjen Klerkx
Κοστούμια: Katelijne Damen

Ερμηνεύουν: Katelijne Damen, Josse De Pauw, Bert Luppes, Kevin Janssens

Παραγωγή: Toneelhuis (Αμβέρσα)
Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville Paris / Festival d’ Automne à Paris (FR), MC2 Grenoble (FR), Théâtre du Nord, Lille (FR), Maison de la Culture d’Amiens (FR), Le Volcan, Le Havre (FR), La Comédie de Reims (FR)
Ευχαριστίες: Universitaire Associatie Brussel / Het Platform / Doctoraat in de Kunsten / Het Brussels Model and Universidad Nacional Autónoma de México / Centro Cultural Universitario Tlatelolco
Παγκόσμια πρεμιέρα: 2009, Toneelhuis, Αμβέρσα

Η παράσταση ανεβαίνει στα φλαμανδικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.