Την ένταξη τριών σημαντικών μνημείων της Άρτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας της περιοχής, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε χώρους με ιστορική αξία.

Πρόκειται για τα ανατολικά και δυτικά κτίρια του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας και τον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Κορωνησίας στα οποία θα γίνουν έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ.

Φορέας υλοποίησης και των τριών δράσεων είναι η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, το έργο «Συντήρησης και αποκατάστασης των ανατολικών και δυτικών κτιρίων του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, Ν. Αρτας», προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των κελιών, διαμόρφωση και καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει συντηρηθεί και διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και θα παραδοθεί στο κοινό ένας πολυχώρος που θα βοηθήσει στη προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού με την οργάνωση εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων που θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Άρτας.