Τα δύο μεγάλα βραβεία του 61ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου μοιράστηκαν ο Ιρανός Ασγκάρ Φαραντί και ο Ούγγρος Μπέλα Ταρ.

Συγκεκριμένα ο Φαραντί κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο για την ταινία του «Νάντερ και Σιμίν: ένας χωρισμός», γύρω από μια γυναίκα που, έχοντας αποφασίσει να χωρίσει τον άντρα της προσπαθεί να κερδίσει την κηδεμονία του παιδιού της, και ο Μπέλα Ταρ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ταινία του «Το άλογο του Τορίνο», μια συγκλονιστική αλληγορία πάνω στο εφήμερο της ζωής.

Ακόμα η ταινία του Φαραντί κέρδισε και δυο άλλα βραβεία: τα βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας που απονεμήθηκαν στο «ανσάμπλ» των ανδρικών και γυναικείων ερμηνειών της ταινίας.

Τα βραβεία αυτά στην ιρανική ταινία, εκτός από την καλλιτεχνική τους αξία, είναι και μια έμμεση υπενθύμιση στις ιρανικές αρχές για την ελευθερία της τέχνης, τη στιγμή που στο Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή ο μεγάλος Ιρανός, βραβευμένος στο παρελθόν για τις ταινίες του, Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο ήταν αφιερωμένη και η φετινή Μπερλινάλε.

Όσον αφορά τα άλλα βραβεία, του καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία «The Forgiveness of Blood» του Τζόσουα Μάρστον, ενώ το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης απονεμήθηκε εξίσου στον Βόιτσεχ Στάρον (διευθυντή φωτογραφίας) και τη Μπάρμπαρα Ενρίκεθ (σκηνογραφία) για την δουλειά τους στην ισπανική ταινία «Το βραβείο» της Πάολα Μάρκοβιτς.

Το βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ, στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ, απονεμήθηκε στη γερμανική ταινία «Αν όχι εμείς, ποιος;» του Αντρες Βίελ.

Τέλος, στην ταινία του Μπέλα Ταρ, «Το άλολγο του Τορίνο» απονεμήθηκε και ένα ακόμη βραβείο: το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI), ενώ το Οικουμενικό βραβείο που απονέμουν Καθολικοί και Προτεστάνες κριτικοί δόθηκε στην ιρανική ταινία του Φαραντί.