Δώδεκα πρόσφατους πίνακες του Alberto Di Fabio περιλαμβάνει η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα που παρουσιάζεται στη γκαλερί Gagosian έως τις 2 Απριλίου.
Ο Di Fabio συνδυάζει στο έργο του τον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης χρησιμοποιώντας θέματα από τον χώρο της βιολογίας, της οικολογίας και της φύσης. Τα πρώιμα έργα αυτής της σειράς εξερευνούν τη δομή του ανθρώπινου σώματος και εγκεφάλου. Οι εικόνες δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια, σαν να έχουν αποτυπωθεί από μικροσκόπιο, και παραπέμπουν σε διαγράμματα της βιολογίας, στην κυτταρική δομή, στη χλωρίδα, στα οικοσυστήματα και στη φαρμακευτική έρευνα. Ο Di Fabio μελετά τον τρόπο με τον οποίο όλο και διευρύνεται η δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να συσσωρεύει πληροφορίες, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων μέσων επικοινωνίας που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, και μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τις θεμελιώδεις λειτουργίες του σώματος – θέτοντας ερωτήματα που αφορούν την επιστήμη και την αισθητική, τη ζωή και την τέχνη.
Ο Di Fabio εξελίσσει και διευρύνει το ενδιαφέρον του για τη φύση καθώς δημιουργεί τους αφηρημένους πίνακές του. Σταχυολογεί εικόνες που παραπέμπουν σε επιστημονικά και ιατρικά θέματα, τις τοποθετεί σε αλλεπάλληλες στρώσεις, και τις επεξεργάζεται βάσει της δικής του αντίληψης του θέματος, μεγεθύνοντας και προσθέτοντας λεπτομέρειες που ο ίδιος επινοεί. Στην τελευταία του δουλειά διερευνά την αιώνια γοητεία που ασκεί στον άνθρωπο η σχέση μεταξύ τέχνης και σύμπαντος, κάνοντας αναφορές στους νόμους που επιχειρούν να εξηγήσουν το χάος του σύμπαντος, όπως η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντική θεωρία. Στον πίνακα Neurone blue (2009) αποτυπώνει με διαγράμματα τα χημικά σήματα που μεταδίδονται μέσω των συνάψεων, με στόχο να δημιουργήσει μία σχηματική αναπαράσταση του ανθρώπινου αισθητήριου συστήματος, ενώ παράλληλα παραπέμπει και στην κοσμολογία. Ο Di Fabio αναφέρει ότι πηγή έμπνευσής του είναι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι Αναξίμανδρος, που ήταν από τους πρώτους υπέρμαχους της επιστήμης και της μελέτης των αστερισμών, των πλανητών και των γαλαξιών, και Δημόκριτος, ο οποίος επινόησε μία ατομική θεωρία του σύμπαντος.
Στα άτιτλα έργα του σε χαρτί εξακολουθεί να δημιουργεί οργανικές φόρμες με την ίδια θεματολογία και διαδικασία. Χρησιμοποιεί ακρυλικό σε κινεζικό χαρτί σχηματίζοντας φωτεινά τόξα που εκτοξεύονται κατά μήκος της σελίδας, ενώ τα καλειδοσκοπικά μοτίβα δημιουργούν ένα συνολικό αποτέλεσμα που προκαλεί ζάλη.
Ο Alberto Di Fabio γεννήθηκε στο Avezzano το 1966 και σπούδασε στην Academia delle Belle Arti στη Ρώμη. Στις πρόσφατες εκθέσεις του περιλαμβάνονται οι «Cosmospolitan», Almada, Λονδίνο και «Elevazioni e permutazioni», PaRDeS Laboratorio Ricerca Arte Contemporanea, Μιράνο, Βενετία. Το 2010, στην 61η Fondazione Michetti απονεμήθηκε στον Alberto Di Fabio το βραβείο «Dante Ruffini anda Maddalena Rettirosso», το οποίο έχει θεσμοθετήσει ο αστροφυσικός Καθηγητής Remo Ruffini, για τον πίνακά του Sinapsi e galassie (2008).
Ο Di Fabio ζει και εργάζεται στη Ρώμη.