Tο ελληνικό θέατρο πενθεί για την απώλεια δύο πολύ σημαντικών ηθοποιών που το υπηρέτησαν με συνέπεια και ανιδιοτελή αγάπη. Πρόκειται για τον Σταμάτη Χονδρογιάννη και τον Λάκη Κουρετζή.

Ο Σταμάτης Χονδρογιάννης γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας. Σπούδασε θέατρο, τηλεόραση, αγγλική φιλολογία και ιστορία Τέχνης στην Αγγλία. Σκηνοθέτης του θεάτρου και της τηλεόρασης, εμπνεύστηκε το «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ, συνδέοντας το όνομά του με το τηλεοπτικό θέατρο από το 1970.

Έγραψε θεατρικά έργα που παίχτηκαν στο θέατρο και στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σκηνοθέτησε για την τηλεόραση πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ μεταφράσεις του θεατρικών έργων έχουν παρουσιαστεί στην ελληνική σκηνή.

Βραβευμένες δουλειές του βρίσκονται στο Prague d’Or, στο Prix Italia, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Δύο τηλεοπτικές παραγωγές του βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Διεθνούς Μουσείου Τηλεόρασης της Νέας Υόρκης.

Ο Λάκης Κουρετζής εισήγαγε και θεμελίωσε στην Ελλάδα το θεατρικό παιχνίδι, μία παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία που στοχεύει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των ψυχοσυναισθηματικών και νοητικών δυνατοτήτων των παιδιών.

Παιδαγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, επίμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου της Ημέρας, ο Λάκης Κουρετζής, στα δεκάδες χρόνια της δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έγραψε βιβλία και άρθρα, παραδίδοντας σεμινάρια, οργανώνοντας παραστάσεις και εκπαιδεύοντας φοιτητές, εκπαιδευτικούς και δασκάλους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συνέβαλε όσο λίγοι στην κατοχύρωση της θεατρικής αγωγής ως μέρους της εκπαιδευτικής και σχολικής διαδικασίας. Σπούδασε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική αγωγή και έκφραση του παιδιού, Παιδαγωγική του θεάτρου, Ψυχοδυναμική κ.ά., πεδία εν πολλοίς άγνωστα στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του ’70 και ’80.

Την αναγγελία του θανάτου των δύο σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου έκανε ο Σπύρος Μπιμπίλας: «Με θλίψη όλοι μας της καλλιτεχνικής οικογένειας αποχαιρετούμε δύο σπουδαίους θεατρανθρώπους, τoν σκηνοθέτη αλησμόνητων παραστασεων Σταμάτη Χονδρογιάννη, που έφυγε την πέμπτη 29-8 εμπνευστή του ιστορικού “Θεάτρου της Δευτέρας” της ΕΡΤ και του Λάκη Κουρετζή σπουδαίου δασκάλου και εμπνευστή και ιδρυτή του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα για τα παιδιά που “έφυγε” την Παρασκευή 30/8. Καλό ταξίδι αγαπημένοι μας… Σας οφείλουμε πολλά».