Διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ηθική-Αισθητική» στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2011, στο αμφιθέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών στην Αθήνα διοργανώνουν ο Οργανισμός Life Strategies σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Το συνέδριο, που έχει ως στόχο να αναδειχθεί η κοινωνική διάσταση της Αρχιτεκτονικής μέσα από το ευρύ φάσμα κοινών σημείων αναφοράς που μοιράζεται με το ντιζάιν και την Τέχνη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του «Against All Odds» (ΑΑΟ).
Το ΑΑΟ είναι ένας μηχανισμός παραγωγής σκέψης, ιδεών και δράσεων, ο οποίος προωθεί το διάλογο γύρω από ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, την οικολογία και τον πολιτισμό, αλλά και ένα «κανάλι διακίνησης ιδεών», που επιδιώκει να δραστηριοποιήσει το κοινό ως προς το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αρχιτεκτονική (ως χωρική πρακτική) στην επίλυση καίριων κάθε φορά προβλημάτων.
Επιπλέον, προσπαθεί να αποτελέσει βήμα για την προώθηση έργων που ανταποκρίνονται στη βασική φιλοσοφία του, καθώς και μια «δεξαμενή δράσης» που θέτει στόχους για την ικανοποίηση των οποίων δημιουργεί μοντέλα συνεργασίας με φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ντιζάινερ, των οποίων αποτελεί και στρατηγικό συνεργάτη τους.
Στο συνέδριο θα εξεταστεί η σχέση μεταξύ ηθικής και αισθητικής, αλλά και η προοπτική που δημιουργείται μέσω της αλληλεπίδρασης γνωστικών πεδίων, όπως η φιλοσοφία, οι θεωρίες της αισθητικής, η κοινωνιολογία, η κοινωνιολογία των επαγγελμάτων, καθώς και οι πρακτικές επιμέλειας και τοπολογίας.
Υπό διεπιστημονικό πρίσμα, θα ερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους ηθική και αισθητική αλληλεπιδρούν, το βαθμό αυτής της αλληλεπίδρασης, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η ηθική εκφράζεται μέσω της αισθητικής φόρμας, ενώ υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής θα εξεταστεί ο τρόπος που η ηθική μεταλλάσσει γνωστές ιδεολογικές αρχές της αρχιτεκτονικής, καθώς και οι ηθικές πρακτικές και οι εξυγιαντικές επιδράσεις που διέπουν το επάγγελμα του αρχιτέκτονα.
Στο συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν, της τέχνης, της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Θα μιλήσουν ο Μορίς Μπεναγιούν, new media artist και καθηγητής, συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου CITU του Paragraphe Laboratory του πανεπιστημίου Paris 8, ο Όλε Μπούμαν, γενικός διευθυντής του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στο Ρότερνταμ, ο Ντέιβιντ Κότινγκτον, καθηγητής της Ιστορίας Μοντέρνας Τέχνης στο Τμήμα Καλών Τεχνών, Ντιζάιν και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου και καταξιωμένος ιστορικός του Κυβιστικού Κινήματος, η Μαρία Θεοδώρου, Δρ. Αρχιτέκτων, επικεφαλής της οργάνωσης SARCHA «School for ARCHitecture 4 All», η Λίντια Μάθιους, κριτικός τέχνης, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης, κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων και καθηγήτρια Οπτικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Parsons The New School for Design της Νέας Υόρκης, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Λίνα Στεργίου, συγγραφέας, εντεταλμένη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής και Γενική Επιμελήτρια των δράσεων AAO, καθώς και η Τζίλη Τραγανού, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης και του Ντιζάιν του Πανεπιστημίου Parsons The New School for Design της Νέας Υόρκης.
Συντονιστές θα είναι ο Νίκος Ξυδάκης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Η Καθημερινή», κριτικός και συγγραφέας και ο Λόης Παπαδόπουλος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.