Συναντήσεις με έξι σύγχρονους έλληνες δημιουργούς διοργανώνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η εικαστικός και δημοσιογράφος Κατερίνα Ζαχαροπούλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας για κύκλους διαλέξεων με θέμα τη σύγχρονη εικαστική σκηνή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αυτή τη φορά, θα παρουσιαστεί το έργο 6 ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών, το οποίο έχει διακριθεί και παρουσιασθεί σε διεθνείς Μπιενάλε, μουσεία και σημαντικές εκθέσεις, μέσα και έξω από τη χώρα.
Στόχος είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με έλληνες δημιουργούς των οποίων το έργο έχει τη δύναμη να διεγείρει και να εμπλουτίζει τη συνείδηση για τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, να διευρύνει το νόημα απλών καθημερινών συμπεριφορών μέσα από το δρόμο της τέχνης, να απευθύνεται στον καθένα προσωπικά και να εγείρει προσωπικά ερωτήματα.
Καθένας από τους παρουσιαζόμενους καλλιτέχνες χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο έργο, με απολύτως αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, ενώ είναι έτσι επιλεγμένοι, ώστε το κοινό να αποκομίσει εντελώς διαφορετικές εντυπώσεις από καθέναν ξεχωριστά. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι και θα παρευρίσκονται στις διαλέξεις θα δέχονται ερωτήματα, αφού θα προηγείται η παρουσίαση του έργου τους με βίντεο, slide show και σημειώσεις για το έργο τους.
Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 19:00 – 21:00μμ.
11 Ιανουαρίου Άγγελος Παπαδημητρίου:
Ο πολυτάλαντος εικαστικός, ηθοποιός και performer που χαρακτηρίζεται για το εύρος της προσέγγισής του στη συλλογική μνήμη, το παρελθόν, την αντίφαση των αξιών της ζωής, και που διακρίνεται σε όλο του το έργο για το χιούμορ πάνω σε κάθε τι το καθιερωμένο. Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε Βενετίας και πολλές άλλες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας.
18 Ιανουαρίου Αλέξανδρος Ψυχούλης:
Ο εικαστικός που βραβεύθηκε με το βραβείο για νέους δημιουργούς στην Μπιενάλε Βενετίας το 1997 για το έργο του Black Box και καθιερώθηκε ως ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες της interactive εικαστικής δημιουργίας μέσω υπολογιστών στην Ελλάδα. Το συνολικό του έργο περιλαμβάνει βίντεο εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις μεικτών τεχνικών στο χώρο, ζωγραφική μέσω υπολογιστών, κείμενα.
25 Ιανουαρίου Μαρία Παπαδημητρίου:
Η εικαστικός που διακρίθηκε για την κοινωνική προσέγγιση στην κοινότητα των ΡΟΜ στην Αθήνα και συμμετείχε στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο, ενώ έχει βραβευθεί με το βραβείο ΔΕΣΤΕ, διακρίσεις που συνδέονται άμεσα με τον κοινωνικό χαρακτήρα του έργου της για μειονότητες, αρχιτεκτονικές των νομάδων, μουσικές και τρόπους ζωής τους. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό και είναι η μόνη Ελληνίδα καλλιτέχνης που έχει εκθέσει στο μουσείο Reina Sofia στην Μαδρίτη (2004).
1 Φεβρουαρίου Ειρήνη Ευσταθίου:
Η καλλιτέχνης που κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009, από τη νεότερη γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν στο εξωτερικό και την Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει ένα έργο συστηματικό και “χειροποίητο” με σχέδια, ξυλογραφίες και ζωγραφική, φρεσκάροντας την αντίληψη για την αναπαράσταση. Το 2010 έδειξε το έργο της στο ΕΜΣΤ.
8 Φεβρουαρίου Νίκος Ναυρίδης:
Ο μοναδικός έλληνας καλλιτέχνης της γενιάς του με τόσο πλούσιο διεθνές βιογραφικό και εξαιρετικά χαρακτηριστικό έργο, βασισμένο στην ΑΝΑΠΝΟΗ. Ο Ναυρίδης έχει συμμετάσχει σε όλες τις σημαντικές διεθνείς Μπιενάλε (Βενετία, Σάο Πάολο, Σάντα Φε, Κορέα, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Καναδά), ενώ πειραματίζεται διαρκώς με τα μέσα του. Κύριο μέσο της δουλειάς του υπήρξε το βίντεο και η περφόρμανς από εκπαιδευμένους ηθοποιούς ή και μαθητές του. Η προσέγγισή του στο έργο ΑΝΑΠΝΟΗ του Μπέκετ, τον έφερε στο κέντρο του ενδιαφέροντος σημαντικών επιμελητών διεθνών εκθέσεων.
15 Φεβρουαρίου Δανάη Στράτου:
Η εικαστικός που μετέτρεψε την έννοια για τη δημόσια γλυπτική σε ιδέα κινητής εικόνας, ταξιδιού και καταγραφής εμπειριών από όλο τον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε με το μεγάλο project – επέμβαση στην έρημο της Αιγύπτου τη δεκαετία του ’90, συνέχισε με γλυπτικές κατασκευές και διαλεκτικές σχέσεις ανάμεσα στο νερό και το φως, ενώ συνέχισε ταξιδεύοντας και δημιουργώντας έργα από ροές ποταμών, διαχωριστικές γραμμές χωρών, μια ιδιότυπη ποιητική γεωγραφία από τον Καλλιτέχνη-Ταξιδευτή.