Έχουν περάσει επτά χρόνια από την ώρα που ο τελευταίος αγώνας θα έκρινε τον πρωταθλητή της χρονιάς στο MotoGP. Ήταν στη Valencia το 2006 και η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται φέτος.

Οι δύο μονομάχοι και διεκδικητές το τίτλου επιστρέφουν στην ισπανική πίστα με διαφορά 13 βαθμών.

Πρόκειται για τον εν ενεργεία πρωταθλητή του 2012 Jorge Lorenzo που φέτος τα έχει βρει σκούρα -όπως όλοι- με τον 20χρονο νέο αστέρα, επίσης Ισπανό, πρωτοεμφανιζόμενο rookie, Marc Marquez. Το «99» κόντρα στο «93». Μόλις 6 νούμερα χωρίζουν και τους αγαπημένους τους αριθμούς συμμετοχής στους αγώνες..

Ξεκινώντας τη μεταξύ τους σύγκριση, ο Marquez έχει επικρατήσει στις «μάχες του Σαββάτου», με 8 pole positions μεταξύ των οποίων οι 4 σε 5 συνεχόμενους αγώνες, από Silverstone ως τη Sepang.

Στις επισκέψεις στο βάθρο προηγείται ο 20χρονος, με 15 έναντι 13 για τον 26χρονο Lorenzo. Ωστόσο ο οδηγός της Yamaha έχει περισσότερες νίκες, με επτά μέσα στη χρονιά έναντι έξι του «μικρού».

Ο Lorenzo βρισκόταν στην πρώτη θέση για περισσότερους γύρους αγώνα (208) έναντι του Marquez (82) που δείχνει να του ταιριάζει περισσότερο η τακτική της επίθεσης στους τελευταίους γύρους.

Όταν η συζήτηση περάσει στις πτώσεις ανακύπτει και ένα θέμα που μοιάζει με ειρωνεία της τύχης. Ο Lorenzo μπορεί να έχει βαρύτερους τραυματισμούς με δύο φορές να έχει σπάσει την ίδια κλείδα και να έχει χάσει εξ αυτού τον αγώνα της Γερμανίας, ωστόσο έχει μόνο 3 πτώσεις μέσα στη χρονιά, έναντι των 15 «ατυχημάτων» του Marquez.

Ωστόσο, ο οδηγός της Honda κατάφερε να ολοκληρώσει τους περισσοτέρους από τους αγώνες και εγκατέλειψε από πτώση μόνο στο Mugello. Τραυματισμούς είχε και αυτός, όχι όμως στη βαρύτητα αυτών του Lorenzo.

Ο Marquez «προηγείται» επίσης στην λίστα των βαθμών ποινής. Η αγωνιστική του άδεια έχει τρεις τέτοιους πόντους, μόλις έναν λιγότερο από το όριο που επιφέρει εκκίνηση από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης στον επόμενο αγώνα.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο οδηγός της Honda πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του κατά τη διάρκεια των δοκιμών του τελευταίου αγώνα.

Πριν επτά χρόνια, στην ίδια πίστα του Ricardo Tormo στη Valencia, ήταν ο Valentino Rossi εκείνος που πήγε με διαφορά 8 βαθμών στον τελευταίο αγώνα από τον Nicky Hayden. Όμως μία αναπάντεχη πτώση τον έστειλε να τερματίσει στην 13η θέση. Και ο τίτλος πήγε στον Hayden που τερμάτισε 3ος, θέση που δεν του εξασφάλιζε το πρωτάθλημα αν ο Rossi κέρδιζε.

Τώρα, μια 4η θέση είναι αρκετή για το Marquez ώστε να εξασφαλίσει τον τίτλο στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία, ανεξάρτητα από τη θέση που θα καταλάβει ο Lorenzo.

Όμως ακόμη και η 4η θέση για έναν οδηγό σαν τον Marquez είναι κάτι που ακούγεται εύκολο, όμως οι αγώνες έχουν και τις απρόσμενες εξελίξεις. Η πίεση κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα και το φορτίο στους ώμους του 20χρονου είναι τεράστιο.

Ξέρει ότι έχει απέναντί του τον πιο ώριμο και ολοκληρωμένο οδηγό των τελευταίων ετών, ψύχραιμο και συγκροτημένο όσο κανένας άλλος, ικανό να διαχειριστεί την ψυχολογική πίεση όσο λίγοι απ’ όσους έχουν γνωρίσει οι αγώνες GP στην ιστορία τους.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ λοιπόν και ένας αγώνας με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά έχει απομείνει για να στεφθεί ο πρωταθλητής του 2013. Η απάντηση στην συναρπαστική αυτή εξέλιξη θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή…