Όσοι νομίζουν ότι ένας επεισοδιακός αγώνας στη σαιζόν είναι αρκετός, μάλλον είναι γελασμένοι. Μετά το μπάχαλο της Αυστραλίας, οι ομάδες πέταξαν στην Ιαπωνία, όπου με τον αγώνα του Motegi κλείνει η τριάδα των αναμετρήσεων στην Ζώνη του Ειρηνικού.

Όμως και εκεί ίσως τους περιμένουν δυσκολίες. Αυτή τη φορά όχι από ανθρώπινη υπαιτιότητα, αλλά «θεϊκή».

Βλέπετε, το ίδιο Σαββατοκύριακο διεξαγωγής του GP, μια άλλη επίσκεψη απειλεί τα ιαπωνικά νησιά: ο τυφώνας Φρανσίσκο. Πρόκειται για ένα έντονο βαρομετρικό χαμηλό από αυτά που εμφανίζονται μόνο στους Τροπικούς, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την Ιαπωνία από την Παρασκευή ως την Κυριακή το απόγευμα.

Οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας αναφέρουν μεγάλες ποσότητες κρημνίσεων (βροχοπτώσεων) στην περιοχή όπου βρίσκεται η πίστα Motegi.

Σύμφωνα μάλιστα με τα χρονικά περιθώρια που δίνουν οι μετεωρολόγοι, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν έντονα την περιοχή κατά την Παρασκευή, ενώ θα απομακρυνθούν το Σάββατο.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα υπάρξει πρόβλημα κατά τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής.

Δεν είναι όλα τα νέα άσχημα πάντως. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, η ισχύς του τυφώνα Φρανσίσκο βαίνει γρήγορα μειούμενη. Είχε φτάσει γρήγορα σε επίπεδο έντασης 3 και αμέσως μετά, το περασμένο Σάββατο, σε επίπεδο έντασης 5, το ανώτατο της σχετικής κλίμακας.

Από τη Δευτέρα όμως η ένταση των ανέμων έχει εξασθενήσει και ήδη τώρα που πλησιάζει τις νότιες ιαπωνικές ακτές, κατατάσσεται μόλις στην κατηγορία 1.

Παρόλα αυτά, αναμένεται να φέρει ισχυρούς ανέμους και πολλή-πολλή βροχή.

Αν και ο μεγαλύτερος όγκος νερού αφορά τη νότια Ιαπωνία, οι προβλέψεις για το Motegi αναφέρουν ύψος βροχής 2,5-7,5 εκατοστά.

Η ποσότητα είναι ικανή να πλημμυρίσει την πίστα από την Παρασκευή ως και το Σάββατο πρωί. Ο καιρός πάντως την ημέρα των χρονομετρημένων δοκιμαστικών αναμένεται καθαρός και στεγνός.

«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει όλες τις ομάδες, πως θα πρέπει να είναι έτοιμες, ό,τι συνήθως υπάρχει στις τέντες, να μεταφερθεί μέσα στα box», δήλωσε ο Hervé Poncharal, πρόεδρος του IRTA (Σύνδεσμος Αγωνιστικών Ομάδων).

«Η πιο πρόσφατη ενημέρωσή μας αναφέρει μείωση των φαινομένων και ότι την Κυριακή στον αγώνα δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα. Η χειρότερη μέρα θα είναι όμως το Σάββατο, το πόσο εξαρτάται από τον όγκο της βροχής».

Η κατάσταση παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες για κάποιες ομάδες Moto2 και Moto3 που στεγάζονται αποκλειστικά σε τέντες, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά box να τις φιλοξενήσουν. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες λοιπόν θα μπορούσαν να επηρεάσουν ομάδες και στις τρεις κατηγορίες, ενώ και οι 3 τίτλοι παίζονται.

Στο Motegi ο Marquez έχει ένα δεύτερο match-point, δηλαδή την ευκαιρία να εξασφαλίσει τον τίτλο και μάλιστα μπροστά στα μεγάλα αφεντικά της Honda Ιαπωνίας.

Η βροχή είναι σίγουρα κάτι για το οποίο προσεύχονται τόσο η Yamaha όσο και η Ducati. Πρώτον γιατί οι κινητήρες και των δύο αυτών ομάδων είναι πλέον ταλαιπωρημένοι και η αποφυγή ενός ή δύο περιόδων δοκιμών θα είναι ευλογία για την αντοχή τους.

Δεύτερον επειδή η πίστα Motegi ευνοεί σαφώς τα Honda, καθώς διαθέτει πολλά σημεία ισχυρών επιβραδύνσεων και επιταχύνσεων. Και ως γνωστόν τίποτα δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτή τη στιγμή τα Honda στα φρένα, στο πώς στρίβουν στις κλειστές στροφές και στην έξοδο υπό γκάζι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την πορεία του τυφώνα Φρανσίσκο, μέσω της ιστοσελίδας της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.