Σε μια χρονιά που η ελληνική μυθοπλασία συνεχίζει με την ίδια συνταγή των προηγούμενων χρόνων: δράματα, ανομολόγητοι έρωτες, πάθη, απαγορευμένες σχέσεις, εκδικήσεις, κρυμμένα μυστικά και στο βάθος έχουμε και λίγη κωμωδία, έρχεται μία νέα σειρά να ταράξει τα τηλεοπτικά νερά. Οι «Μαύροι Πίνακες» έκαναν πρεμιέρα στο Star, και από το πρώτο (διπλό) κιόλας επεισόδιο κατάφεραν να συζητηθούν.

Η νέα σειρά μυστηρίου κάνει τη διαφορά και είναι αυτή τη στιγμή (μαζί με τον Γιατρό στον Alpha) ο, τι πιο μοντέρνο έχουμε στην ελληνική τηλεόραση. Και δεν είναι υπερβολή πως οι «Μαύροι Πίνακες» δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες σειρές στο Netflix, ενώ θυμίζουν «Έτερος Εγώ». Αν θα έχουν και την ίδια πετυχημένη πορεία, θα δείξει στα επόμενα επεισόδια, το ξεκίνημα, πάντως, ήταν ιδανικό.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Οι Λεύκες, μία μικρή κωμόπολη στην ελληνική επαρχία, συγκλονίζονται από τη δολοφονία μίας έφηβης μαθήτριας. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα ζητά ενισχύσεις από την Αθήνα, προκειμένου να εντοπιστεί ο φονιάς. Σύντομα, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος χρησιμοποιεί στα εγκλήματά του μοτίβα από τους περίφημους «Μαύρους Πίνακες» του Φρανσίσκο Γκόγια. Η έρευνα θα αποκαλύψει μία εφιαλτική αλήθεια, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί…

Οι εντυπώσεις μας από τους «Μαύρους Πίνακες»

Εν αρχή ην η σκηνοθεσία: Η Κατερίνα Φιλιώτου έχοντας εμπειρία από το «Έτερος Εγώ» ως σεναριογράφος, αλλά και παλαιότερα σκηνοθετώντας την «10η Εντολή», ξέρει πολύ καλά πώς να στήσει μια σειρά μυστηρίου με ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια, ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό καστ της σειράς, δημιουργεί την απαραίτητη σκοτεινή ατμόσφαιρα, μας χαρίζει υπέροχα κινηματογραφικά πλάνα, ενώ κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.

Το σενάριο: Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική μυθοπλασία έχεις την αίσθηση πως έχουν στερέψει από ιδέες, αντλώντας έμπνευση από φορμάτ του εξωτερικού. Λίγες είναι οι σειρές με πρωτότυπο σενάριο και στους «Μαύρες Πίνακες» το… δίνουμε στην Σοφία Καζαντζιάν και τον Μάριο Ιορδάνου, οι οποίοι παρέδωσαν ένα ενδιαφέρον σενάριο (ο δολοφόνος στήνει τις σκηνές των εγκλημάτων του, έτσι ώστε να παραπέμπουν ευθέως στους Μαύρους Πίνακες του Γκόγια) με ανατροπές, καθημερινούς διαλόγους και όχι εντυπωσιακά τσιτάτα -εξάλλου η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Και το κυριότερο, η πλοκή δεν είναι αργή για να βαρεθεί ο θεατής.

Το εξαιρετικό καστ: Είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον και τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο, δεν ήταν κάποιος από τους χαρακτήρες ο «αδύναμος κρίκος» ως προς την ερμηνεία. Οι ηθοποιοί ήταν αρκετά φυσικοί, παίζοντας πολύ με τα βλέμματα και τις εκφράσεις. Κι εδώ είναι και το «κλειδί» της σειράς, αφού η γλώσσα του σώματός τους σε έκανε κάθε φορά να πιστεύεις ότι μπορεί και αυτός/ή να είναι ο/η δολοφόνος. Μόνο ο σκύλος της κυρίας Ελπίδας ξέφυγε από τις υποψίες.

Κάτια Γκουλιώνη: Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της κινηματογραφικής «Ευτυχίας», δεν είναι κάτι λιγότερο από αυτό που περιμέναμε από την εξαιρετική αυτή ηθοποιό. Η Κάτια Γκουλιώνη εντυπωσίασε στη σειρά με το δωρικό της παίξιμο, σε συνδυασμό με τον σκληρό χαρακτήρα της αστυνομικού Άννα που υποδύεται.

Σοφία Κόκκαλη: Είναι μία κατεξοχήν κινηματογραφική ηθοποιός και αυτή την εμπειρία της από τη μεγάλη οθόνη, τη μεταφέρει και στη σειρά, δίνοντας μια σινέ διάσταση στο crime story. Η Σοφία Κόκκαλη ως αστυνομικός Ιόλη που θα αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα του δολοφόνου είναι το λιγότερο, εξαιρετική.

Λένα Παπαληγούρα: Ο θρήνος και η κραυγή της όταν είδε στο νεκροτομείο τη νεκρή κόρη της, ακόμα αντηχούν στα αυτιά μου. Η ηθοποιός μάς χάρισε μια ανατριχιαστική ερμηνεία, ενώ γενικά είναι συγκλονιστική στον ρόλο της μάνας που έχασε το παιδί της, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Ιωάννης Παπαζήσης: Τα τελευταία χρόνια δείχνει μία αδυναμία στους «παλιοχαρακτήρες» και κάθε φορά μάς εκπλήσσει ευχάριστα. Και στους «Μαύρους Πίνακες» ο δήμαρχος Νίκος Αλεξίου, τον οποίο υποδύεται, είναι ένας αριβίστας με σκοτεινά κίνητρα και μυστικά (ένα που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό αποκαλύφθηκε στο πρώτο επεισόδιο). Εξαιρετικός, λοιπόν, εδώ ο «σκληρός» Ιωάννης Παπαζήσης ως πατέρας που πενθεί τη νεκρή κόρη του και απαιτεί να του βρούνε αμέσως τον δολοφόνο. Ακόμη και τα ξεσπάσματά του, με τη λίγη υπερβολή, συγκίνησαν.

Όλγα Πολίτου: Βλέποντας την στη σειρά του Star, καταλάβαμε πόσο μας έχει λείψει από την τηλεόραση η εξαιρετική αυτή ηθοποιός. Εδώ, υποδύεται την κυρία Ελπίδα που βρήκε το νεκρό κορίτσι στο δάσος, ενώ ξέρει και πολλά ένοχα μυστικά της μικρής κωμόπολης.

Πληροφορίες

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Σοφία Κόκκαλη, Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Κίτσος, Iωάννης Παπαζήσης, Λένα Παπαληγούρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ελένη Βεργέτη, Σωτήρης Χατζάκης, Μελέτης Γεωργιάδης και η κυρία Όλγα Πολίτου
Συμμετέχουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Μαριλού Κατσαφάδου, Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Σαμιώτη, Ευδοκία Μιμιλίδη, Ειρήνη Αγγελοπούλου, Άδωνις Χατζής
Το σενάριο υπογράφουν η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου και η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Φιλιώτου.

Η σειρά προβάλλεται στο Star κάθε Παρασκευή στις 22.30.