Μία νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» έρχεται στον ΣΚΑΪ, με τον Αλέξη Παπαχελά να επιχειρεί να φωτίσει πτυχές και άγνωστα παρασκήνια της πιο ταραγμένης δεκαετίας της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 21:00 μ.μ. Ο Αλέξης Παπαχελάς με τη δημοσιογραφική του ομάδα και την αρωγή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ιστορικών, παρουσιάζει όλες τις πλευρές των γεγονότων εκείνης της δεκαετίας: από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, τη σχέση του με το Παλάτι, μέχρι τον ερχομό της Χούντας και κατόπιν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Δέκα χρόνια που στην ουσία έγιναν τα πάντα, αποτυπώνονται στο ντοκιμαντέρ από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, αλλά και από ανέκδοτο υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Σε ειδική δημοσιογραφική προβολή, παρακολουθήσαμε το πρώτο από τα έξι επεισόδια της σειράς, όπου ξετυλίγεται το κουβάρι της ταραγμένης αυτής δεκαετίας, ξεκινώντας από το 1964.

Σε αυτό μιλάνε οι πρωταγωνιστές των γεγονότων της περιόδου, ο τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην πράκτορες της CIA, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ παρακολουθούμε και απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά.

Μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και μαρτυρίες, λοιπόν ρίχνεται φως στη σκοτεινή αυτή δεκαετία και δίνονται απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Ερωτήματα, όπως το πώς μπήκε η Ελλάδα στην περιπέτεια της δικτατορίας, ποια ήταν η σχέση της CIA και των ΗΠΑ με την χούντα, πώς οργανώθηκε το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, γιατί σίγησαν τα ελληνικά όπλα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Μάλιστα, οι τηλεθεατές για πρώτη φορά θα ακούσουν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από συνομιλίες στον Λευκό Οίκο και από το μοιραίο ελληνικό πολεμικό συμβούλιο της 20ης Ιουλίου που έρχονται στο φως.

Οι συνωμοσίες, οι μυστικές επιχειρήσεις, οι δολοπλοκίες που συγκλόνισαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και ό,τι συνέβαινε πίσω από κλειστές πόρτες έρχονται στο φως από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων και ανθρώπους – κλειδιά που σπάνε για πρώτη φορά τη σιωπή τους.

Τελειώνοντας η προβολή του πρώτου επεισοδίου, «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» η αίσθηση που μας άφησε, είναι πως πρόκειται για μια προσεγμένη δουλειά με τη σφραγίδα του Παπαχελά. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ που επιτηδευμένα θέλει να εντυπωσιάσει, αλλά εντυπωσιάζει με τις πτυχές που παρουσιάζει.

«Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» Με τον Αλέξη Παπαχελά

Σενάριο: Αλέξης Παπαχελάς (Εμπνευσμένο από τα βιβλία του «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας» και «Ένα σκοτεινό δωμάτιο»)
Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης
Αρχισυντάκτης: Σάκης Ιωαννίδης
Επιστημονικός Σύμβουλος: Τάσος Σακελλαρόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Λεωνίδας Λιάμπεης, Long Run Productions
Πρεμιέρα: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 21.00