Το επεισόδιο της εκπομπής «Μουσικό Κουτί» που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης (7/12) από την συχνότητα της ΕΡΤ ήταν αφιερωμένο στα πανηγύρια. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ρένα Μόρφη και η μπάντα τους είχαν καλεσμένους στο πλατό τους Κώστα Τζίμα, έναν από τους κορυφαίους Ηπειρώτες τραγουδιστές, τον σπουδαίο σολίστα στο κλαρίνο και συνθέτη, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και την εξαιρετική τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι.

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας για τα πανηγύρια και τη διασκέδαση που προσφέρουν, ανέφερε: «Το πανηγύρι είναι το πιο ακομπλεξάριστο είδος διασκέδασης. Μπορεί να διασκεδάσει ο υπερπλούσιος και ο πιο φτωχός, ο μορφωμένος και ο άνθρωπος που δεν έχει λάβει μόρφωση», είπε.

Από τη μεριά του ο Νίκος Πορτοκάλογλου, σημείωσε: «Είναι βαθιά δημοκρατικό, οπότε, το πανηγύρι». «Ναι, βεβαίως», πρόσθεσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο Κώστας Τζίμας, πάντως, τόνισε πως με τα χρόνια τα πανηγύρια έχουν αλλάξει. «Πλέον, μας ζητούν τραγούδια που δεν τα ξέρουμε. Παλιότερα, ο κόσμος έκανε παραγγελιές κι έδινε ότι μπορούσε κι εγώ έλεγα άλλα τραγούδια και ξέραμε τί λέγαμε. Τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω τί συμβαίνει. Γι’ αυτό και πλέον έχουν ανέβει τα γλέντια στους γάμους». «Παλιότερα», συμπλήρωσε «τραγουδούσαμε μέρα – νύχτα για μια εβδομάδα στα πανηγύρια».

Και η Μαρίνα Σάττι αναφέρθηκε στην στιγμή που έκανε την… στροφή από την τζαζ σε πιο παραδοσιακά ακούσματα της ελληνικής μουσικής. «Πράγματι, είχα πάρει υποτροφία τραγουδώντας τζαζ για να πάω στο πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη κι εκεί προσπαθώντας να βρω την ταυτότητά μου και το χώρο μου μέσα σε μια κοινότητα με 5.000 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, με ρωτούσαν πως είναι η γλώσσα σου, πως είναι η μουσική απ’ τον τόπο σου. Κάπως έτσι άρχισα… Θυμάμαι το πρώτο (παραδοσιακό) τραγούδι που άκουσα ήταν το “Μήλο μου και μανταρίνι” σε μια εκτέλεση από την Ασπασία Στρατηγού και λέω “ωχ κάτσε τι γίνεται, γιατί δεν το έχω ξανακούσει εγώ αυτό”».