Με αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, ο Κινέζος δημοσιογράφος Lu Yuguang στέκεται στην άκρη ενός δρόμου καθώς ένα ρωσικό τανκ περνάει από δίπλα του με βρυχηθμό. «Είμαι στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη Μαριούπολη», λέει στο μικρόφωνο. Στη συνέχεια παίρνει συνέντευξη από έναν Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος λέει ότι δεν έχει άγχος καθώς «πολεμάει εδώ και οκτώ χρόνια». Σε άλλο πλάνο, ο Lu συνομιλεί με μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού οχήματος.
Οι δημοσιογραφικές αποστολές είναι ασυνήθιστες για την τόσο μεγάλη πρόσβασή τους στο ρωσικό στράτευμα. Όπως αναφέρει o Guardian ο Lu, ένας βετεράνος πολεμικός ρεπόρτερ για το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Phoenix TV, είναι ίσως ο μόνος ξένος ανταποκριτής που έχει ενσωματωθεί με τα ρωσικά στρατεύματα καθώς συνεχίζουν τη βίαιη εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη χώρα.
Έχει καταθέσει ρεπορτάζ από πόλεις που δέχονται ρωσική επίθεση από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, μεταξύ άλλων από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Ο Lu φαίνεται να έχει αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στη ρωσική πλευρά της σύγκρουσης. Σε ένα ρεπορτάζ στις 2 Μαρτίου, πήρε συνέντευξη από τον ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας στο Ντονέτσκ, Denis Pushilin. Ο Lu είπε ότι η πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ουκρανικές δυνάμεις, «αλλά με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, η πολιτοφυλακή της ανατολικής Ουκρανίας απελευθέρωσε 40 κατοικημένες περιοχές εντός της διοικητικής γραμμής. Η νίκη συνεχίζει να επεκτείνεται».
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την κινεζική κάλυψη των γεγονότων
Ο Guardian στο δημοσίευμά του αναφέρει ότι δεν γνωρίζει άλλους ξένους δημοσιογράφους που να αναφέρουν από τόσο κοντά τη ρωσική πλευρά της εισβολής. Μια μακροχρόνια εκστρατεία της ρωσικής κυβέρνησης κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης έχει ενταθεί από την έναρξη του πολέμου, με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά την υπογραφή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενός νόμου που προβλέπει ποινές φυλάκισης 15 ετών για αυτό που το Κρεμλίνο θεωρεί «ψευδείς ειδήσεις». Ως εκ τούτου, η ασυνήθιστη πρόσβαση του Lu στον ρωσικό στρατό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη άλλων δημοσιογράφων. Έχει επίσης τροφοδοτήσει ερωτήματα σχετικά με την έκταση της συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου.
Από τότε που οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μια «απεριόριστη εταιρική σχέση» λίγο πριν η Ρωσία προχωρήσει σε πόλεμο στην Ουκρανία, το Πεκίνο αγωνίζεται να εξισορροπήσει την υποστήριξή του προς τη Μόσχα με την παγκόσμια καταδίκη της εισβολής και τις εκτάσεις των διεθνών κυρώσεων. Εξωτερικά έχει προσπαθήσει να διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, αλλά αρνείται να χαρακτηρίσει την πράξη της Ρωσίας ως εισβολή ή τις μάχες ως πόλεμο και έχει ενισχύσει τις αντιδυτικές αφηγήσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση.
Το Πεκίνο έχει επίσης προωθήσει τη ρωσική παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων των ατεκμηρίωτων κατηγοριών ότι τα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ εργαστήρια στην Ουκρανία παρήγαγαν κρυφά χημικά όπλα και των πρώτων ισχυρισμών των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε εγκαταλείψει το Κίεβο.
Θύμα τρόλινγκ ο Κινέζος δημοσιογράφος
Ο Lu είναι γνωστός δημοσιογράφος στην Κίνα και η καριέρα και το ιστορικό του έχουν αναφερθεί από τις Tencent, Sohu και Sina. Τα ρεπορτάζ του από την Ουκρανία έχουν συμπεριλάβει ρωσική παραπληροφόρηση, όπως ισχυρισμούς για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι ως ανθρώπινες ασπίδες από Ουκρανούς μαχητές. Ωστόσο, οι συνεντεύξεις του με ουκρανούς πολίτες-θύματα και η κριτική του σε κινέζους χρήστες του διαδικτύου που αντικειμενοποιούν ουκρανές γυναίκες, έχουν επίσης προσελκύσει εθνικιστικό και φιλορωσικό τρολάρισμα, κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί φιλοουκρανικές «φήμες».
Σύμφωνα με προφίλ στην ιστοσελίδα του Phoenix TV και ειδησεογραφικά άρθρα σχετικά με τον Lu, ο ανταποκριτής είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος έζησε στη Μόσχα για αρκετές δεκαετίες και κάλυψε γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Τσετσενίας, όπου φέρεται να είχε ρωσική στρατιωτική προστασία. Έχει λάβει πολλαπλά βραβεία από τη ρωσική κυβέρνηση και το στρατό για το ρεπορτάζ του. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το μέσο του έχει καλές σχέσεις με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία.
Ο καθηγητής Steve Tsang, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας Soas, δήλωσε ότι ο Lu θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση μέσω της προσωπικής του σχέσης με τη Ρωσία ή λόγω της γενικής υποστήριξης της Κίνας προς την κυβέρνησή του.
«Δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Το μόνο πράγμα που νομίζω ότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο να ενσωματωθεί στις ρωσικές δυνάμεις, εκτός αν είναι βέβαιο ότι ο ενσωματωμένος ξένος δημοσιογράφος θα παρουσιάσει τις ρωσικές δυνάμεις και τις προσπάθειες με θετικό τρόπο. Το γεγονός ότι ο Lu είναι ενσωματωμένος θα πρέπει να δείχνει ότι οι ρωσικές αρχές τον γνωρίζουν αρκετά καλά ώστε να είναι σίγουρες ότι δεν θα γράψει αρνητικά για τις ρωσικές πολεμικές προσπάθειες».