Στο ετήσιο γκαλά του Αμερικανικού Κέντρου ΡΕΝ, στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να βραβευτεί η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ειδικά μετά την επίθεση δύο ενόπλων στο Τέξας, σε έκθεση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ η οποία πραγματοποιήθηκε δύο μέρες πριν.
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι «αυξημένα», με αστυνομία και ομοσπονδιακούς πράκτορες να τα έχουν σχεδιάσει μήνες πριν από το περιστατικό της Κυριακής στο Τέξας, όπου οι δράστες σκοτώθηκαν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο χώρο στάθμευσης έξω από το χώρο της έκθεσης. Τα μέτρα ήταν αναμενόμενα ειδικά μετά την αιματηρή επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο στα γραφεία της εφημερίδας εξαιτίας των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ η οποία είχε ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς.
Ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης της Charlie Hebdo, καθώς και ο Ζαν Μπατίστ Τορέ, που γλίτωσε από την επίθεση επειδή άργησε να πάει στη δουλειά του εκείνη την ημέρα, αναμένεται να παραλάβουν το βραβείο ελευθερίας της έκφρασης PEN/Toni and James C. Goodale για λογαριασμό των συναδέλφων τους. Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον γαλλόφωνο Κονγκολέζο συγγραφέα Αλέν Μαμπανκού, συγγραφέα του μυθιστορήματος Mémoires de porc-épic.
Η απόφαση του αμερικανικού κέντρου PEN να απονείμει στο γαλλικό περιοδικό τιμητική διάκριση για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είχε προκάλεσε την έντονη αντίδραση έξι διάσημων συγγραφέων που δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Μάικλ Ονταάτζε, η Φρανσίν Προζ, ο Τέτζου Κόουλ, η Ρέιτσελ Κούσνερ και η Τάιγιε Σελασί, μεταξύ άλλων, είχαν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στο ετήσιο γκαλά του αμερικανικού κέντρου PEN, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
Ο Πίτερ Κάρεϊ, που έχει τιμηθεί 2 φορές με το βραβείο Booker, είχε εξηγήσει στην εφημερίδα ότι αποφασίζοντας να απονείμει το βραβείο αυτό, η PEN υπερβαίνει τον παραδοσιακό της ρόλο, αυτόν της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης εναντίον της κυβερνητικής καταστολής.
«Ο ρόλος των σατιρικών συγγραφέων σε κάθε ελεύθερη κοινωνία είναι να προκαλούν τους ισχυρούς και τα ιερά, σπάζοντας τα όρια με τρόπους που κάνουν την έκφραση πιο ελεύθερη και πιο σθεναρή για όλους εμάς», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Σούζαν Νόσελ στην ανακοίνωση του βραβείου.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος σκιτσογράφος Luz, δημιουργός του πρωτοσέλιδου σκίτσου Tout est pardonné («Όλα συγχωρούνται») μετά την πολύνεκρη επίθεση, ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανασχεδιάσει σκίτσο όπου θα απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ, διότι το θέμα τον έχει κουράσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ευθύνη για την επίθεση στο Τέξας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για μία επίθεση που διαπράχθηκε σε χώρα της Δύσης. Σύμφωνα βέβαια με επισήμανση του Λευκού Οίκου «είναι ακόμη πολύ πρόωρο να κριθεί εάν η επίθεση των δύο ενόπλων στο Γκάρλαντ του Τέξας συνδέεται πράγματι με το ΙΚ».