Σφοδρές ταραχές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά του Charlie Hebdo σημειώθηκαν σήμερα μπροστά στο γαλλικό προξενείο στο Καράτσι.
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ένας από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ασίφ Χασάν τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά που έριξαν διαδηλωτές, η αστυνομία δεν είχε ανοίξει πυρ», σύμφωνα με τον Αμπντούλ Χαλίκ Σάιχ, έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας στο Καράτσι και αυτόπτες μάρτυρες. Ο Σάιχ επλήγη από σφαίρα στους πνεύμονες, στη συνέχεια μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση.
Περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο τέλος διαδήλωσης που πραγματοποίησαν κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας. Σύμφωνα με φωτογράφο του Ρόιτερς, ορισμένοι από τους διαδηλωτές έφεραν όπλα και άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών, αντλιών νερού και δακρυγόνων για να εμποδίσουν την προέλαση του πλήθους προς το προξενείο.
Μετά τις συγκρούσεις, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές πανεπιστημίου της πόλης, υποχώρησαν σε γειτονική περιοχή αλλά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, κι ενώ η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο προξενείο.
Είναι η πρώτη φορά που η οργή πολιτών για τα σατιρικά σκίτσα που δημοσίευσε το Charlie Hebdo εξελίσσεται σε βία στο βαθιά συντηρητικό Πακιστάν, στον απόηχο της επίθεσης τζιχαντιστών στις 7 Ιανουαρίου στην έδρα της εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Παρίσι.
Τα μεγάλα ισλαμικά κόμματα της χώρας είχαν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις για να καταγγείλουν τη δημοσίευση νέου σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα στο Ισλαμαμπάντ, τη Λαχόρη, την Πεσαβάρ και τη Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν όπου γαλλικές σημαίες κάηκαν.
Το Πακιστάν, η δεύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, με σχεδόν 200 εκατομμύρια κατοίκους, είχε καταδικάσει επίσημα την αιματηρή επίθεση στο Charlie Hebdo που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και δεν σταματά να επικρίνεται στη «χώρα των αγνών».
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση εκτραχύνθηκε με μια διαδήλωση στην Πεσαβάρ, όπου τον Δεκέμβριο επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο προκάλεσε τον θάνατο 150 ανθρώπων, κυρίως μαθητών, στη μνήμη των αδελφών Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo.
Χθες, ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και το κοινοβούλιο καταδίκασαν τη δημοσίευση των «βλάσφημων σκίτσων», σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα οι βουλευτές.
«Τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αυτά τα σκίτσα θα πρέπει να απαγορευθούν, όλα τα αντίγραφα να κατασχεθούν και καούν», δήλωσε ο υπουργός Θρησκευμάτων Σαρντάρ Γιουσάφ. «Οι χώρες της Δύσης και η κοινωνία των πολιτών τους θα πρέπει να προσδιορίσουν τα στοιχεία που υποκινούν συνωμοσία στο όνομα της ελευθερίας του Τύπου και θέλουν να προκαλέσουν μια σύγκρουση πολιτισμών παίζοντας με τα αισθήματα των μουσουλμάνων», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Σαάντ Ραφίκ.
Η Τζαμάατ ουλ-Αχράρ, οργάνωση που ανήκει στο κίνημα των πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) που πολεμά την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, καταδίκασε τα νέα σκίτσα και εξήρε τους δράστες της σφαγής στο Charlie Hebdo, ζητώντας αντίποινα κατά «των εχθρών του Ισλάμ».
Το 2012, στο Πακιστάν είχαν σημειωθεί αιματηρές διαδηλώσεις στον απόηχο της δημοσίευσης σκίτσων του Μωάμεθ και κυρίως της προβολής της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας «Innocence of Muslims». Οι αρχές είχαν αποκλείσει τότε την πρόσβαση στο YouTube, την οποία ουδέποτε αποκατέστησαν.