Η δυναμική του διαδικτύου και οι συνεχείς αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της τεχνολογίας επιτάσσουν νέους ρόλους στο επάγγελμα του δημοσιογράφου και απαιτούν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και γνώσεις. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Κατάρτιση-Τεχνολογία-Επιχειρηματικότητα: Τα νέα εργαλεία της δημοσιογραφίας», που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στο πλαίσιο του προγράμματος Media Hackers.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΕΣΗΕΜ-Θ Γιάννη Κοτσιφό, παρόλο που η τεχνολογία έχει εισέλθει για «τα καλά» στη ζωή μας, οι δημοσιογράφοι φαίνεται πως αναζητούν συνεχώς την κατάρτιση σε βασικές δεξιότητες ενώ η «επεξεργασία εικόνας και ήχου αποτελεί ακόμη ζητούμενο». Συγχρόνως όμως τους απασχολούν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια δεδομένων και επικοινωνιών, τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων, την ανίχνευση εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης, και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και παρουσιάστηκε μια καινούργια διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Media Hackers, στην οποία παρέχονται εργαλεία για την ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων (training.mediahackers.eu)
Η πλατφόρμα που παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη του έργου για τη Μίλητος Συμβουλευτική ΑΕ, Γεωργία Μιχελή, παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες -οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο δημοσιογράφοι- να βρουν πληροφορίες σχετικές με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν υλικό που αφορά στην επεξεργασία κειμένων, εικόνας και ήχου. Ακόμη έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφοριακό υλικό σχετικό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.
Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Γρηγόρης Πασχαλίδης η νέα εποχή μπορεί να δώσει διέξοδο στους μελλοντικούς δημοσιογράφους που θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους δημιουργώντας δικά τους αυτοδιαχειριζόμενα μέσα. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι οι αλλαγές θα γίνουν γρήγορα και άκοπα.
Το πρόγραμμα Media Hackers είναι μια κοινοπραξία οκτώ εταίρων από πέντε χώρες στην οποία συμμετέχουν ως συντονιστής η Militos Consulting S.A. από την Ελλάδα, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΙΕΜ-Θ), το European Youth4Media Network e.V. (Y4M) από τη Γερμανία, το Cyprus Community Media Centre (CCMC) από την Κύπρο, το Médias Technolgies Conseil (MTC) από τις Βρυξέλλες, το Stejar Center of research, development & excellence από τη Ρουμανία, το R&DO από την Κύπρο και το European Journalism Training Association (EJTA) από την Ολλανδία.