Ήταν Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013. Νύχτα, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ. Ακολούθησε σιγή στους σταθμούς της ΕΡΑ. Το μαύρο στις οθόνες «πάγωσε» την Ελλάδα και οι αντιδράσεις ήταν αστραπιαίες…
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το λουκέτο στην ΕΡΤ το newsbeast.gr παραθέτει το χρονικό των γεγονότων.
Η ανακοίνωση Κεδίκογλου
Το λουκέτο είχε ανακοινώσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Το λουκέτο, όπως είπαν από την κυβέρνηση, βασίστηκε σε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς την έγκριση της Βουλής.
Λίγο πριν την αναγγελία του κλεισίματος, ο Σίμος Κεδίκογλου είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε δημοσιευτεί λίγο νωρίτερα. Ήταν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που έδινε στους υπουργούς το δικαίωμα να κλείνουν φορείς του δημοσίου με μία υπογραφή.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΕΡΤ έπρεπε να οδηγηθεί στον «θάνατο». «Αυτό τελειώνει σήμερα», είχε πει ο Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος σε «θύλακα αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης».
Στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης διμοιρίες των ΜΑΤ, άρχισαν να κατευθύνονται προς τις κεραίες με σκοπό να διακόψουν το σήμα ενώ κόβεται το αναλογικό σήμα. Τέσσερα περιπολικά ήταν σταθμευμένα στον Χορτιάτη και έριξαν το σήμα της ΕΡΤ-3. Δέκα λεπτά αργότερα τα ΜΑΤ μπήκαν στο χώρο του Υμηττού. Στις 23:15 η ΕΡΤ σίγησε.
Μέσα σε μια νύχτα έκλεισε ο ιστορικός δημόσιος φορέας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Το σοκ ακολούθησε κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ αλλά και στη Μουρούζη σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης παραμένοντας στο σημείο για ημέρες και νύχτες.
«Πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα “κλείσιμο” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο “απεφασίσαμεν και διατάσσομεν”», τόνιζε τότε η ΕΣΗΕΑ, κηρύσσοντας απεργίες σε όλα τα Μέσα, ενώ σε απεργίες προχώρησαν και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Οι αντιδράσεις ήρθαν και από το εξωτερικό, με τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα να καλύπτουν τα γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων. Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου, εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Libération κυκλοφόρησαν με μαύρα εξώφυλλα αναμεταδίδοντας το πρωτοφανές κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών», σημείωνε την ίδια ημέρα με επιστολή του στον Αν. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕBU), Ζαν Πωλ Φιλιπό.
Έπειτα από 75 χρόνια σίγησε και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ που σε κλίμα συγκίνησης έδωσε την τελευταία της συναυλία στις 14 Ιουνίου.
Παρά την ανακοίνωση όμως για λουκέτο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους, στο Ραδιομέγαρο, συνεχίζοντας να εκπέμπουν μέσα από το διαδίκτυο, ενώ στον εξωτερικό χώρο βρίσκονταν πολίτες που τους εμψυχώνουν.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, τα ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στην Αγία Παρασκευή και προχώρησαν σε προσαγωγές εργαζομένων. Τότε εκκένωσαν το κτήριο.
Στην οδό Μεσογείων είχε συγκεντρωθεί κόσμος για συμπαράσταση, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Το συμβολικό τέλος δόθηκε στις 13 Απριλίου 2014. Ήταν η ημέρα που κατέβηκε η επιγραφή «Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση» από το Ραδιομέγαρο και απενεργοποιήθηκε το Ρολόι της Κεντρικής Πύλης.
Έναν χρόνο μετά, το Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα καθώς και 15 τοπικές ΕΡΑ συνεχίζουν να μεταδίδονται κυρίως διαδικτυακά, μέσω του ertopen.com, όπως και το τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ3.
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη. «Είναι ημέρα θλίψης για εμάς. Ακριβώς ένα χρόνο πριν με το “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” η κυβέρνηση μας έκλεισε. Ταυτόχρονα όμως, συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιο δυναμικά και δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε. Κι αυτό επειδή η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ένα έγκλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλφαγιάννης.
Το newsbeast.gr επικοινώνησε και με παλαιότερους εργαζομένους της ΕΡΤ, οι οποίοι πλέον από άλλα Μέσα δίνουν κουράγιο στους συναδέλφους τους. Γιατί οι 2.656 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θυμούνται ακόμη και βγαίνουν στους δρόμους για την επέτειο του αιφνιδιαστικού «μαύρου».
Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ
«Στις 11 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από “το μαύρο” της μνημονιακής κυβέρνησης στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και βρίσκει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να συνεχίζουν τον αγώνα για τις δουλειές τους, την αξιοπρέπειά τους και την πραγματική ενημέρωση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή, ενώ νωρίτερα, στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας, των απολύσεων, αλλά του «λουκέτου» στην ΕΡΤ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Οι ενώσεις και ομοσπονδίες στα ΜΜΕ έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
«Δεκαπέντε μέρες μετά τις εκλογές οι εργαζόμενοι ξαναβγαίνουμε απεργιακά στους δρόμους του αγώνα, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της», επισημαίνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, με αναφορές και σε άλλες ομάδες που πλήττονται:
«Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν καθημερινά, για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, ενάντια στην παράνομη άρνηση του Στουρνάρα να υλοποιήσει την απόφαση των δικαστηρίων. Οι 1500 απολυμένοι σχολικοί φύλακες βρίσκονται στους δρόμους μαζί με τις καθαρίστριες, έξω από το υπ. Οικονομικών για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στις επάλξεις για να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Και δίπλα σε αυτούς τους αγώνες προστίθενται καθημερινά νέα κομμάτια. Οι εργαζόμενοι στα υπ. Ανάπτυξης και Εμπορίου που κάνουν κατάληψη ενάντια στις διαθεσιμότητες. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δίνουν μάχη μαζί με τους γονείς, για να μην περάσει το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων που θα σημάνει νέες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και παιδιά στοιβαγμένα στις αίθουσες. Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που βρίσκονται αντιμέτωποι με την “αξιολόγηση” που θα σημάνει νέες χιλιάδες απολύσεις».
Το συνδικάτο κάνει λόγο για «βάρβαρη πολιτική που διαλύει τις ζωές χιλιάδων εργαζόμενων, την Παιδεία και την Υγεία», της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, προειδοποιώντας:
«Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απεργιακά και με κάθε τρόπο για να ξαναβγάλουμε στους δρόμους την πραγματική δύναμη που μπορεί να τους ανατρέψει. Τους ενωμένους απεργιακούς αγώνες όλων των εργαζόμενων. Γιατί ξέρουμε ότι στην ενότητα είναι η δύναμη, στους συντονισμένους αγώνες είναι η νίκη».
Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου ένα μήνα λειτουργεί ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας -η ΝΕΡΙΤ- ο οποίος διαθέτει ένα βασικό κανάλι, ένα δεύτερο μόνο με αθλητικά προγράμματα και δύο ραδιοφωνικά προγράμματα.
Η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις 11 Ιουνίου του 2013 και τον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που επέβαλε η μνημονιακή κυβέρνηση με το μαύρο στην ΕΡΤ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, η ΕΣΠΗΤ και όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤopen, επαναβεβαιώνουν στο όνομα της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού την ακλόνητη και αταλάντευτη βούληση τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ» και καλεί τον κόσμο στις κινητοποιήσεις.
Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΥ: «Ο αγώνας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ύψιστος για την αποκατάσταση του δημοκρατικού κύρους της χώρας μας και θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις, μέχρι τη τελική δικαίωση».