Σε αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική, με προεκλογικό άρωμα, εξελίχθηκαν οι ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη και του Δημήτρη Παπαδημούλη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τις «ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις και τον ρόλο των ΜΜΕ και της πολιτικής», με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων του ελληνόφωνου προγράμματος της Ντόιτσε Βέλε.
Στους ομιλητές ήταν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Ντόιτσε Βέλε Πίτερ Λίμπουργκ, ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ και ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Χρήστος Μεμής.
Τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσίαζαν αρνητική εικόνα για τους Έλληνες, αλλά πέραν αυτού φταίει η ουσία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε, με σοβαρές συνέπειες στο χρέος, στην ύφεση στην ανεργία. Άρα το πρόγραμμα ήταν λάθος, είπε ο κ. Παπαδημούλης σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική της αυστηρής λιτότητας οδήγησε σε άνοδο τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία και σ’ αυτή την πολιτική έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο η Γερμανία.
Ως προς τη διαφθορά είπε ότι εκτός απ αυτούς που τα παίρνουν υπάρχουν κι αυτοί που τα δίνουν, «και βλέπω πολλές γερμανικές εταιρίες να έχουν δώσει», σημείωσε.
Η κ. Μπακογιάννη άσκησε κριτική στα ΜΜΕ στη Γερμανία και στην Ελλάδα που ακολούθησαν το δρόμο των ύβρεων και της χυδαιότητας αλλά τόνισε ότι και Γερμανοί πολιτικοί προέβησαν σε απαράδεκτες δηλώσεις, υποκύπτοντας στη δημαγωγία η οποία, όπως είπε, δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις του κ. Φούχτελ για την αρνητική εικόνα που προβλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ για την καγκελάριο Μέρκελ.
Επίσης υπογράμμισε ότι η Γερμανία βγήκε κερδισμένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση με 73 δισ. ευρώ και με τη δυνατότητα να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια. Κι αυτά δεν τα ξέρει ο μέσος Γερμανός πολίτης, τόνισε, αλλά αντίθετα πιστεύει ότι έδωσε λεφτά για την Ελλάδα κι αυτό είναι λάθος, γιατί δεν βρέθηκε κάποιος πολιτικός στη Γερμανία να του τα πει.
Παράλληλα η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ αντέκρουσε τις θέσεις του κ. Παπαδημούλη, για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι ο Έλληνας έπαιρνε σύνταξη πολύ νωρίς και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έπρεπε να γίνουν. Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο ότι θα επαναφέρετε τα πράγματα στην κατάσταση που ήταν πριν, είπε.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι εκσυγχρονισμός όπως η δημιουργία του κτηματολογίου και του περιουσιολογίου έπρεπε να έχουν γίνει και ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι αν η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν όπως η αποψινή, τα πράγματα στην πολιτική θα ήταν καλύτερα.
Ο κ. Λίμπουργκ, του οποίου ο πατέρας ήταν πρέσβης στην Αθήνα επί δικτατορίας και συνέβαλε στη φυγάδευση του καθηγητή Γ.Α. Μαγκάκη, ενέργεια που του στοίχισε την απομάκρυνσή του από τη χώρα, υπογράμμισε όπως όλοι οι ομιλητές ότι η Ντόιτσε Βέλε ήταν και παραμένει η φωνή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εγκυρότητας και ότι ο κίτρινος Τύπος έβλαψε την ελληνογερμανική φιλία, στη διάρκεια της κρίσης. Ο κ. Μεμής αναφέρθηκε στην υπεροψία με την οποία τα γερμανικά μέσα αναφέρονταν στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης, ενώ ο κ Φούχτελ επέμεινε στη συνεργασία που έχει με την τοπική αυτοδιοίκηση, χτίζοντας τη νέα φιλία των δύο χωρών. Βλέπουμε εξελίξεις που βοηθούν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είπε, βλέπουμε σημάδια σταθερότητας.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Παύλο Μπακογιάννη, που ήταν σχολιαστής του βαυαρικού ραδιοφώνου και το σχόλιο του μεταδιδόταν από τη Ντόιτσε Βέλε κάθε βράδυ.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο διευθυντής της ελληνικής σύνταξης της Γερμανικής Φωνής Σπύρος Μοσκόβου.