«Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για την έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο» είναι το θέμα της διημερίδας που διοργανώνει σήμερα και αύριο το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.
Στην ομιλία του σήμερα, πρώτη ημέρα της διημερίδας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τζιμ Μπουμέλα, τόνισε: «Μια νέα γεωγραφία και ρητορική μίσους διαμορφώνεται και μετατρέπεται σε βία στους δρόμους, ολοένα πιο συστηματικά και επικίνδυνα. Το μίσος δεν βρίσκεται στο διαδίκτυο. Είναι στους δρόμους. Και πρέπει να δράσουμε».
Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής με τοποθετήσεις από ξένους εκπροσώπους δημοσιογραφικών ομοσπονδιών και εισηγήσεις εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, στην κατεύθυνση να συζητηθεί η προοπτική δημιουργίας διεθνούς παρατηρητηρίου, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και σκοπό την ενημέρωση και την ενεργητική κινητοποίηση της κοινωνίας ενάντια στον νεοναζισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ερχόμενες εκλογές για να αναδείξουμε τα φαινόμενα νεοναζισμού στην Ελλάδα. Να κάνουμε τη Χρυσή Αυγή ένα παγκόσμιο θέμα» τόνισε ο κ. Μπουμέλα, επισημαίνοντας τα πολλά και διαφορετικά είδη και ταυτότητες της ακροδεξιάς που υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης με διαφορετικό ιστορικό υπόβαθρο, με κοινή τη ρητορική και πρακτική μίσους. «Δυστυχώς, τα Μέσα εστιάζουν στις ψυχολογικές διαστάσεις των ρατσιστικών εγκλημάτων, αγνοώντας τις κοινωνικές διαστάσεις. Ο Μπρέιβικ, στη Νορβηγία, ήταν για τα Μέσα, απλά ένας παρανοϊκός».
Την ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης στην ανάπτυξη στερεοτύπων, με τον τρόπο κάλυψης της καθημερινότητας και στην προβολή προτύπων και όχι επιτυχημένων παραδειγμάτων ενσωμάτωσης μεταναστών, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, τονίζοντας πάντως πως, παρά το αρχικό ξάφνιασμα, η ελληνική δημοσιογραφία αντέδρασε στο φαινόμενο.
«Η Ευρώπη, μόνο ως οικονομική οντότητα, δεν είναι μια καλή Ευρώπη. Η δημοκρατία αναπτύσσεται πάνω σε συνθήκες ελευθερίας Τύπου και πολυφωνίας των ιδεών» σημείωσε από την πλευρά του, ο Φράνκο Σίντι, γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου FNSI, συνδέοντας την οικονομική κρίση με τα φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση του νεοφασισμού από τα Μέσα Ενημέρωσης σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικό. «Όποιοι αποδίδουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο Μνημόνιο κάνουν μια επικίνδυνη ταύτιση για τη δημοκρατία» υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη για μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα πεπραγμένα του καθεστώτος της χούντας που θα φανερώνουν το πραγματικό της πρόσωπο.
«Η εκτόξευση του κόμματος της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία ούτε ανεξήγητη, αλλά υπάγεται σε μια προηγηθείσα καθεστωτική ρητορική μισαλλοδοξίας, μίσους και ρατσισμού» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κάνοντας μια αναδρομή στην προεκλογική περίοδο του 2012 και σε νομοθετικές πράξεις σημείωσε πως το μεταναστευτικό ζήτημα ήταν κύριο αντικείμενο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όχι σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης, αλλά ανάπτυξης ρατσιστικών διατυπώσεων και έξαρσης ενστίκτων με την αρωγή κυρίαρχων και καθεστωτικών ΜΜΕ, που διολίσθησαν και υποβοήθησαν σε μια ρητορική ρατσισμού, συνδέοντας -απολύτως αντιεπιστημονικά- τη μετανάστευση με το έγκλημα. «Παρατηρούμε από διεθνείς οργανισμούς μια καταγεγραμμένη άρνηση Ελλήνων πολιτικών καταδίκης φαινομένων ρατσισμού» επισήμανε.
Την απόκρυψη των πραγματικών αιτιών ανόδου του φασισμού και τη ρητορική των δύο άκρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο Περικλής Κουρμούλης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», επισημαίνοντας «την οργανική σύνδεση της Χρυσής Αυγής με το σύστημα».
Στα επανειλημμένα ρατσιστικά κρούσματα σε αθλητικούς χώρους, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, που αρχικά ξάφνιασαν τους αθλητικούς συντάκτες, «αλλά σταδιακά φανέρωσαν τις βαθιές ρίζες του ρατσισμού» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, με τον γραμματέα του ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, Δημήτρη Χορταργιά να υπογραμμίζει επίσης την αμηχανία και τον φόβο ως αρχική αντίδραση των ΜΜΕ. «Τα φαινόμενα ρατσισμού και νεοναζισμού δεν αντιμετωπίζονται με νόμους, αλλά με μια εκπαιδευτική προσέγγιση» σημείωσε, από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, Γιώργος Κατσαΐτης.
Στη διημερίδα παρενέβησαν, επίσης με σύντομες ομιλίες τους, o Τιμ Σαφίρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (RUJ) και ο Ολέκσι Μπόικο της Ουκρανικής Δημοσιογραφικής Ένωσης (NUJU), σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Διεθνής (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, διοργανώνουν στις Βρυξέλλες συνάντηση συνεργασίας των ρωσικών και ουκρανικών δημοσιογραφικών ενώσεων, ύστερα από πρόταση της αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ναντεζντά Αζχιγκίχινα. Στη συνάντηση των Βρυξελλών, εκτός από τους προέδρους της ΔΟΔ και ΕΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα και Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντ, αντίστοιχα, θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ναντεζντά Αζχιγκίχινα και Τιμ Σαφίρ και από τις Ουκρανικές Δημοσιογραφικές Ενώσεις, οι Ολέκσι Μπόικο και Γιούρι Λουκάνοφ. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την αναχαίτιση της προπαγάνδας και του λόγου που εκπέμπει μίσος, αλλά και τα θέματα της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων.
Η διημερίδα συνεχίζει τις εργασίες, το απόγευμα και αύριο, με εισηγήσεις εκπροσώπων κοινωνικών οργανώσεων, δημοσιογραφικών Ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και δημοσιογράφων.