Είναι πλέον το αγαπημένο παιχνίδι σπέκουλας του κλάδου, αν θα συνεχίσει το Netflix την πολιτική έλλειψης διαφημίσεων στο περιεχόμενό του ή θα αλλάξει σελίδα, πουλώντας πλουσιοπάροχα διαφημιστικό χώρο.
Γιατί αρνείται όμως το δίκτυο να βάλει στο χέρι διαφημιστικά έσοδα; Έσοδα που σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τόσο για την αποπληρωμή των 10,3 δισ. δολαρίων του χρέους του όσο και για τη χρηματοδότηση των 18,9 δισ. δολαρίων του περιεχομένου του.
Αναλυτές της Instinet υπολόγισαν πρόσφατα πως το Netflix θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του πάνω από 1 δισ. δολάρια τον χρόνο από διαφημίσεις, ένα ποσό που θα αποδειχτεί σωτήριο για το δίκτυο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της φίρμας της Wall Street.
Η έκθεση της εταιρίας παραπέμπει μάλιστα στο επιτυχημένο παράδειγμα του Hulu, άμεσου ανταγωνιστή του Netflix, το 70% των συνδρομητών του οποίου επιλέγουν πια φτηνότερο πακέτο (στα 5,99 δολάρια) με διαφημίσεις, μια κίνηση που εξασφάλισε στο κανάλι streaming πάνω από 1,4 δισ. δολάρια το 2018.
Ο επικεφαλής περιεχομένου του Netflix, Ted Sarandos, συνεχίζει ωστόσο να δηλώνει πως η φιλοσοφία έλλειψης διαφημίσεων «είναι μέρος της εταιρικής μας πρότασης σήμερα», καθώς ένας από τους λόγους που οι τηλεθεατές «φεύγουν από την παραδοσιακή τηλεόραση είναι για να ξεφύγουν από τις διαφημίσεις, ειδικά αν έχουν παιδιά. Η έλλειψη διαφήμισης στα παιδικά προγράμματα σημαίνει πολλά για τον γονέα».
Έρευνα πάντως της Hub Entertainment Research έδειξε τον Αύγουστο του 2018 πως μόλις ένα 25% των συνδρομητών του Netflix θα επέλεγαν φτηνότερο πακέτο με διαφημίσεις. Αν θα βάλει, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις διαφημίσεις το δίκτυο, αυτό μένει να φανεί, η αγορά σπεκουλάρει πάντως πολύ στο λανσάρισμά τους για την επιβίωση του γίγαντα…