Το «όχι» στον Ρέντσι βυθίζει την ιταλική οικονομία στην αβεβαιότητα, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε εκτενέστατα άρθρα της για το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Σε άλλο άρθρο της γράφει ότι οι γάλλοι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν για την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού με μηνύματά τους μέσω Twitter.
«Η αποτυχία Ρέντσι στο δημοψήφισμα δείχνει κάτι για τις πολιτικές λιτότητας της Ευρώπης: οι λαοί θέλουν να πάρουν ξανά στα χέρια τους την εξουσία», γράφει σε tweet ο Αρνό Μοντεμπούρ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. «Μετά τους Μπλερ, Κλίντον, Ολάντ, η ήττα Ρέντσι σηματοδοτεί την ιστορική παρακμή του κοινωνικού φιλελευθερισμού», γράφει από την πλευρά του ο Ερίκ Κοκερέλ, συντονιστής του κόμματος της Αριστεράς. «Οι Μανουέλ Βαλς και Φρανσυά Φιγιόν είναι οι γάλλοι Ρέντσι», υποστηρίζει ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, Νταβίντ Ρακλίν.
Στα πιθανά σενάρια μετά την παραίτηση Ρέντσι και στη σταθερότητα των ιταλικών τραπεζών, επικεντρώνεται η Le Monde. Ο αρθρογράφος αποτυπώνει την ανησυχία του για το ιταλικό χρέος το οποίο υπερβαίνει το 130% του ιταλικού ΑΕΠ. Εκτιμά ότι θα χρειασθεί αρκετός χρόνος ώστε η αύξηση των επιτοκίων να μεταφραστεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους.
Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτηση του. Και τώρα τι; αναρωτιέται ο Nouvel Observateur. Στο άρθρο της η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ηχηρό «όχι» του ιταλικού λαού φέρνει πλέον στο προσκήνιο το χειρότερο σενάριο, εκείνο της αστάθειας. Γιατί τώρα, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, η κατάσταση στην Ιταλία γίνεται πιο αβέβαιη με ορατό πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
Το «όχι» των Ιταλών στην επιθυμία του Ρέντσι για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αποτυπώνει τη δυσπιστία τους προς τον ιταλό πρωθυπουργό, γράφει η Liberation. Ο Ρέντσι δεν είχε πολλές επιλογές, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας και προσθέτει: «Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού να αλλάξει σε λίγους μήνες τη χώρα, παρά τον κατάλογο των εγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία παραμένει βυθισμένη στην οικονομική κρίση και την ανεργία, ιδίως στα νότια και κεντρικά της χώρας. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές της Καμπανίας και της Σαρδηνίας, το «όχι» έφθασε το 70%».
Οι Ιταλοί ψήφισαν υπέρ του «όχι» για να πουν «φτάνει πια» στην Ευρώπη. Tο μαζικό όχι των Ιταλών στη συνταγματική μεταρρύθμιση του Ματέο Ρέντσι αποκαλύπτει την αποτυχία της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ευρωζώνη και γενικότερα την τρέχουσα πολιτική λειτουργία της Ευρώπης, γράφει στο κύριο άρθρο της η La Tribune.
Στο θέμα της αστάθειας μετά και τη δήλωση παραίτησης του Ματέο Ρέντσι, επικεντρώνεται η Le Soir. Η απόφαση Ρέντσι να παραιτηθεί ανοίγει μία περίοδο αβεβαιότητας, η οποία αποτυπώνεται στο άνοιγμα των χρηματιστήριων το πρωί της Δευτέρας, γράφει στο κύριο άρθρο της και συμπληρώνει ότι, μετά το σοκ του Brexit και την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, ορατός είναι πλέον ο φόβος ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισέρχεται σε μία νέα φάση αστάθειας.
Χίλιες ημέρες προκειμένου «να κάνει την Ιταλία πιο απλή, πιο θαρραλέα, πιο ανταγωνιστική». Το πρόγραμμα του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, σκόνταψε στην αποτυχία του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εκείνος επιθυμούσε, υποστηρίζει στο άρθρο της η Le Parisien. Η επικράτηση του «όχι» σε ποσοστό κοντά στο 60% αποτελεί ένα βαρύτατο πλήγμα για εκείνον, ο οποίος το 2014 στα 39 του χρόνια έγινε ο πιο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, αναφέρεται στο άρθρο.
Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα αποφασίσει έπειτα από διαβούλευση διάφορες λύσεις οι οποίες θα αποκλείουν για την ώρα εκείνες μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, ή μιας γρήγορης επιστροφής στις κάλπες, διαβάζουμε στη LesEchos.
Η L’Humanite, τέλος, γράφει: ο Ματέο Ρέντσι παραιτείται μετά την αποτυχία στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι από αυτήν την εβδομάδα κιόλας πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρώτο μέλημα την ψήφιση του προϋπολογισμού.