Η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι πρωτοφανής ως προς την απολυτότητά της και άδικη, παραμένει, όμως, δεσμευτική για την κυβέρνηση», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπαλάφας, «υπάρχει μία απόφαση του ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία, η οποία είναι δεσμευτική, όμως και αυτές οι αποφάσεις κρίνονται. Ως μέσος Έλληνας, θεωρώ ότι το ΣτΕ, με όλο τον σεβασμό στον ρόλο και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, έκρινε συνταγματικά όλα τα μνημόνια, έκρινε συνταγματικό το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ το 2013, έκρινε συνταγματική τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI του Βενιζέλου, και έκρινε αντισυνταγματικό τον συγκεκριμένο νόμο».
Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση «επαναφέρει το τηλεοπτικό τοπίο στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό», ενώ επεσήμανε την ανάγκη η ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπλοκάρει τέσσερις φορές τη σχετική διαδικασία. «Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς της δωρεάν νομής και χρήσης των δημόσιων συχνοτήτων έχει τελειώσει», διαμήνυσε.
Για το ίδιο θέμα, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, όμως «και οι κρίνοντες κρίνονται και η δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή, αλλά δεν μπορεί να είναι και κουφή, ούτε μπορεί να ανατρέπει τη δική της πολιτική λογική», υπενθυμίζοντας ότι το 2010 το ίδιο δικαστήριο έκρινε την ανάγκη να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και στις άδειες.
«Σήμερα όλα τα κανάλια εκτός από την ΕΡΤ λειτουργούν χωρίς άδεια. Θα μπορούσαμε να το πούμε είναι παράνομα», συμπλήρωσε ο κ. Πουλάκης και εξήγησε ότι γι’ αυτό η κυβέρνηση ζητά από τη ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ μέχρι να συμβεί αυτό «πρέπει να φτιαχτεί μία νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα, για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση».