Εκατομμύρια άνθρωποι θα στηθούν μπροστά στις οθόνες τους την ερχόμενη Κυριακή που θα προβληθεί στις ΗΠΑ το φινάλε τις 6ης σεζόν του Game of Thrones, όπου τα αντιμαχόμενα βασίλεια διεκδικούν την εξουσία στη φανταστική χώρα του Γουέστερος. Σήμερα, σε ένα άλλο πραγματικό βασίλειο, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολίτες αποφασίζουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια απόφαση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δημοφιλή σειρά.

Κι αυτό, διότι αν οι βρετανοί ψηφοφόροι επιλέξουν Brexit, η παραγωγή της σειράς θα καταστεί δυσκολότερη και ακριβότερη, όπως παρατηρεί δημοσίευμα του Foreign Policy. Αν το Ηνωμένο αποφασίσει έξοδο από την Ένωση, η απόφαση θα αφορά και τη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη των γυρισμάτων του Game of Thrones.

Σε αυτή την περίπτωση, το δίκτυο HBO θα χρειαστεί να αναζητήσει χρηματοδότες για την παραγωγή της σειράς, καθώς ορισμένα από τα χρήματα που απαιτούνται για το εκπληκτικό αποτέλεσμα που φτάνει στις οθόνες μας προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη στην Ένωση. Αυτό σημαίνει πως μέρος των χρημάτων που διατίθεται για την ακριβή παραγωγή στη Βόρεια Ιρλανδία θα εξαφανιστεί.

Το HBO αρνήθηκε να σχολιάσει τις πιθανές επιπτώσεις ενός Brexit στην παραγωγή της σειράς, γυρίσματα της οποίας έχουν γίνει ή γίνονται επίσης στην Ισπανία, την Κροατία και τη Μάλτα, σε συνδυασμό με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όταν ρωτήθηκε αν ένα Brexit θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση σειρών, όπως το Game of Thrones, και άλλων παραγωγών, ο Πίτερ Τσέις του γραφείου του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες απάντησε: «Οπωσδήποτε». «Είναι κάτι που αιωρείται στον αέρα σε αμερικανικά στούντιο που θέλουν να κάνουν γυρίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν στη χρηματοδότηση όλων αυτών. Αν το Ηνωμένο βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της Ε.Ε., υπάρχει η πιθανότητα να χαθούν».