Πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ για το 2011, προϋπολογίζει η διοίκηση της ΕΡΤ. Το ποσό αυτό είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, αλλά και τις ζημίες των προηγουμένων ετών, παρά την αύξηση, το 2005, του ανταποδοτικού τέλους κατά 30%.
Παρά τη θετική πορεία της ΕΡΤ, που βασίζεται στις μειώσεις που των μισθών των εργαζομένων και στην αποχώρηση του προσωπικού η κυβέρνηση ετοιμάζεται στις 17 Αυγούστου να εξαγγείλει τη συγχώνευσή της με το μέλλον της ΕΤ1 να είναι αβέβαιο.
Το σύνολο των εσόδων της ΕΡΤ για το 2011 εκτιμώνται σε 317 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 258 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που καταβάλουν οι πολίτες (4,24 ευρώ το μήνα) είναι η κύρια πηγή εσόδων της ΕΡΤ και για το τρέχον έτος εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 298 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται 13,5 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις και χορηγίες και 100 χλ. ευρώ από τις πωλήσεις της ραδιοτηλεόρασης.
Η απόφαση της κυβέρνησης να βελτιώσει πρώτα τα οικονομικά της εταιρείας και οι καθυστερήσεις στον ορισμό των προσώπων της διοίκησης, είχαν ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα που παρήχθη από την ΕΡΤ να είναι μην είναι το προσδοκώμενο.
Τα έσοδα αυτά του ανταποδοτικού τέλους θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε μοχλό ανάπτυξης της τηλεόρασης.
Αντιθέτως, αν η ΕΤ1 οδηγηθεί σε λουκέτο μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων θα υποστούν ένα σημαντικό πλήγμα, και εκπομπές, όπως το «Παρασκήνιο» και το «Μονόγραμμα» ίσως να είναι δύσκολο να βρουν θέση στο πρόγραμμα της ΝΕΤ ή της ΕΤ3.
Αντιθέτως, η παραγωγή σειρών μυθοπλασίας , χώρο από τον οποίο σχεδόν έχει αποσυρθεί η ιδιωτική τηλεόραση, θα ενίσχυε σημαντικά και την ΕΡΤ και την αγορά.
Πηγή: mediasoup