Απάντηση στις αιτιάσεις που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες από κεντρικά μέσα ενημέρωσης και βουλευτές για «ύποπτες πρακτικές», «οσμή διαπλοκής» κλπ, όσον αφορά το Άρθρο 15, παρ. 6 του Νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και συγκεκριμένα στο σημείο που αναφέρεται στις συνεργασίες των περιφερειακών σταθμών μεταξύ τους μέσω δικτύωσης, δίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος.
«Μετά από 25 χρόνια πορείας προς τον Γολγοθά, μας έχει κουράσει το φαινόμενο να ομιλούν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΕΚ» και προσθέτει: «25 χρόνια, μέσα σε ένα -μοναδικό παγκοσμίως- αδιαφανές, εξαρτώμενο, εκβιαστικό και “άρρωστο” τηλεοπτικό περιβάλλον, η περιφερειακή τηλεόραση κατάφερε να επιβιώσει. Τις συνθήκες, τις πρακτικές, τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τους αγώνες τους γνωρίζουμε μόνο εμείς, που αποφασίσαμε κάποτε να επενδύσουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον πολύπαθο επαγγελματικό κλάδο».
Αναφερόμενη στο νόμο που ψηφίστηκε, η Ένωση ευελπιστεί ότι θα βάλει τάξη στο τοπίο και θα προσδώσει μια σοβαρή υπόσταση στον χώρο, «παρ΄ ότι είχαμε ορισμένες παρατηρήσεις, που κατά το δυνατόν ικανοποιήθηκαν ή πρόκειται να τακτοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις από την κυβέρνηση».
Η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών μέσω δικτύωσης με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος, ήταν πάγιο αίτημα των περιφερειακών καναλιών τη δεκαετία του 1990 αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «ήταν κάτι που μας το στερούσαν σκόπιμα, προκειμένου να παραμείνει χαμηλή η ανάπτυξη των προγραμμάτων μας και κατ΄ επέκταση η τηλεθέαση, την οποία μονοπωλούσαν πάντοτε οι οικονομικά ισχυροί και διαπλεκόμενοι».
Η Ένωση αναφέρεται στις δυνατότητες και στις δυσκολίες παραγωγής προγράμματος και εξηγεί: «Όπως ο προηγούμενος, έτσι και ο νέος Νόμος επιβάλλει να εκπέμπουμε πρόγραμμα ελάχιστης διάρκειας 18 ωρών ημερησίως. Πώς είναι δυνατόν να προσφέρουμε τέτοιας διάρκειας, αλλά ποιοτικό πρόγραμμα, χωρίς την δυνατότητα συνεργασιών και δικτυώσεων, αφού μας στερούν έσοδα από διαφημίσεις; Ποιος και για ποιους λόγους επιθυμεί να μας εμποδίσει να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα μας τηλεοπτικά προϊόντα υψηλού επιπέδου που θα παράγονται από άλλους περιφερειακούς σταθμούς που δεν φαίνονται στην περιοχή μας, όπως και να δίνουμε τηλεοπτικά προϊόντα υψηλού επιπέδου σε άλλες Περιφέρειες;»
Η Ένωση καταλήγει: «Τέτοιες ποιοτικές παραγωγές πλαισιωμένες από τις καθημερινές τοπικές εκπομπές μας, θα δομήσουν ισχυρά περιφερειακά κανάλια, τα οποία θα διεκδικήσουν με σοβαρές προοπτικές το μερίδιο που τους αναλογεί από την διαφημιστική πίτα και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν κατά το μέγιστο το τηλεοπτικό προϊόν που παρακολουθεί το κοινό.
Διαφορετικά η επιβίωση είναι αδύνατη. Οι τοπικές αγορές ασφυκτιούν από την οικονομική κρίση και ελάχιστα διαφημιστικά έσοδα μπορούν να προσφέρουν. Ήδη μέσα στο 2015, στη Δυτική Μακεδονία, την Ανατ. Μακεδονία & Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Δωδεκάνησο, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο κ.α. έκλεισαν για πάντα περιφερειακοί σταθμοί λόγω αδυναμίας πληρωμής του μισθώματος προς την DIGEA. Ζητούσαμε πάντοτε από τις κυβερνήσεις να μας παράσχουν το δικαίωμα της δικτύωσης με περισσότερους των τριών παρόχων περιεχομένου και για πολύ περισσότερες ώρες από τις 3 που προέβλεπε ο νόμος. Το ίδιο ζητήσαμε και τώρα. Η κυβέρνηση ψήφισε μόνο δύο παρόχους για δικτύωση έως και 5 ωρών ημερησίως, είναι και αυτό κάτι ενθαρρυντικό. Το αίτημα μας δηλαδή ικανοποιήθηκε κατά το δυνατόν, διότι είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε βιωσιμότητα, υγιή επιχειρηματική πορεία, αλλά και κοινωνικό έργο. Δυστυχώς στο μυαλό κάποιων, οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνδέονται με τη λέξη “διαπλοκή”. Οι διαπλεκόμενοι, βλέπουν όλον τον κόσμο διαπλεκόμενο. Εξ ιδίων δηλαδή τα αλλότρια. Ευτυχώς στο δικό μας μυαλό οι Περιφερειακοί σταθμοί συνδέονται με την φράση υγιείς υπηρεσίες!».