Με αφορμή τη τραγική υπόθεση της αυτοκτονίας του γερμανού τερματοφύλακα Ρόμπερτ Ένκε, το Νοέμβριο του 2009, η εκπομπή της ΝΕΤ, «Η Ευρώπη των 27», πραγματεύεται το θέμα των ψυχικών ασθενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην εκπομπή, ο Νίκος Σαργκάνης μας μιλά για τον περιβόητο «φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτυ», ενώ ο βοηθός προπονητής του ΠΑΟ στο μπάσκετ Δημήτρης Ιτούδης αποκαλύπτει απλά μυστικά, που χρησιμοποιούν συχνά οι αθλητές για να καταπολεμήσουν το άγχος τους. Όμως η πίεση να ανταπεξέλθει κανείς στις προσδοκίες της καθημερινότητας είτε είναι δικές του, είτε των άλλων δεν αποτελεί «προνόμιο» των αθλητών.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες στη δουλειά βασανίζει εκατομμύρια ευρωπαίων και οδηγεί πολλούς σε ακραίες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη. Οι ψυχικές ασθένειες θα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεγάλη μάστιγα του 21ου αιώνα για τον δυτικό κόσμο, ενώ στην Ευρώπη, οι καταθλιπτικοί είναι αρκετά εκατομμύρια και οι αυτοκτονίες ευθύνονται για περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη από ό,τι τα τροχαία.

Για το θέμα μιλούν η ψυχολόγος και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου, η παιδοψυχίατρος Ευγενία Σουμάκη και ο γιατρός, ειδικός για θέματα εργασιακού στρες Βασίλης Δρακόπουλος. Η Ζέτα Δούκα μιλά για την πρωτοβουλία της να
δημιουργήσει την οργάνωση «ΑΝΑΣΑ», που προσφέρει βοήθεια σε άτομα με διαταραχές στην πρόσληψη τροφής.
Η εκπομπή προβάλλεται σήμερα στις 4 το απόγευμα.