Μπορείς να μάθεις ελληνικά μέσα από διαλόγους; Είναι εφικτό να γνωρίσεις μια τόσο δύσκολη γλώσσα με εύκολο και γρήγορο τρόπο; Μπορείς να «εξερευνήσεις» μία χώρα μέσα από τους ντόπιους και να ανακαλύψεις τις συνήθειες ενός λαού από όσα λένε όσοι περπατούν στους δρόμους; Οι απαντήσεις σε αυτά ερωτήματα είναι «ναι» και το κανάλι του Youtube «Easy Greek» το αποδεικνύει.
Το Easy Greek, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο Newsbeast ο δημιουργός και παραγωγός του Δημήτρης Χωλλ, είναι ήδη το μεγαλύτερο, σχετικό με την ελληνική γλώσσα, κανάλι στο ίντερνετ και αποτελεί πλέον μια μικρή επιχείρηση, η οποία απασχολεί ευκαιριακά πάνω από 10 ελεύθερους επαγγελματίες και συνεργάτες.
Τα επεισόδια που παρουσιάζει το Easy Greek είναι γυρισμένα κυρίως στους δρόμους της Αθήνας και σε αυτά οι «πρωταγωνιστές» απαντούν για την καταγωγή τους, τις αγαπημένες τους συνήθειες, τα φαγητά που λατρεύουν, αλλά και για διάσημες ελληνικές λέξεις, όπως η λέξη «μαλάκας».
«Το Easy Greek το ξεκινήσαμε, ή μάλλον το αναλάβαμε, το 2018 (πρωτίστως εγώ και στη συνέχεια η γυναίκα μου, η Μαριλένα, η οποία επίσης συμμετέχει). Μελετούσα γερμανικά για το Γ1 με τη βοήθεια του Easy German και μου άρεσε πολύ σαν μέθοδος πιο άμεσης επαφής με τη γλώσσα. Έτσι, διερωτήθηκα αν υπήρχε κάποιο Easy Greek, και δεν υπήρχε. Είχα όλα τα απαραίτητα προσόντα (λόγω των σπουδών μου: πολιτισμού και media στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γνώσεις μοντάζ, μετάφραση ελληνικά->αγγλικά), μίλησα με το Easy Languages, ζητώντας τους να αναλάβω το Easy Greek και η συνεργασία μας δεν άργησε να ξεκινήσει. Γενικότερα έχω μια αγάπη για τις γλώσσες και μιλάω γερμανικά και ισπανικά, ενώ μαθαίνω και ιαπωνικά» λέει ο Δημήτρης Χωλλ στο Newsbeast.
Αναφερόμενος στο Easy Languages εξηγεί πως ξεκίνησε πρώτα από το Easy German, το οποίο υπάρχει πάνω από 15 χρόνια. «Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Youtube και αποφάσισαν να δικτυωθούν σε πολλές γλώσσες. Σήμερα πάνω από 15 γλώσσες έχουν ενεργά κανάλια (Easy French, Easy Italian, Easy Spanish, Easy Catalan, Easy Arabic, Easy Turkish, Easy Czech, Easy Portuguese κτλ). Λειτουργεί περίπου σαν franchise» συμπληρώνει ο Δημήτρης Χωλλ.
Πρωταρχικός στόχος του «Easy Greek» είναι η επαφή με τα ελληνικά, όπως ομιλούνται πραγματικά, στον δρόμο, στην καθημερινότητα» υπογραμμίζει ο παραγωγός του και συμπληρώνει πως, δευτερευόντως, βοηθά τους ανθρώπους στο εξωτερικό να μάθουν για τη χώρα μας με πιο ευχάριστο τρόπο.
«Ο καθένας μπορεί να ακούσει τη γλώσσα, και με τη βοήθεια των υπότιτλων στα ελληνικά και στα αγγλικά, να παρακολουθήσει τι λέγεται, είτε μαθαίνει τη γλώσσα είτε όχι (είναι αποδεδειγμένο ότι η ταυτόχρονη ανάγνωση και ακρόαση μιας γλώσσας ενισχύει και επιταχύνει την απόκτηση λεξιλογίου και της κατανόησης)» σημειώνει.
«Είναι ενδιαφέρον, όμως, ότι και μεγάλο μέρος του κοινού μας είναι Έλληνες, που απολαμβάνουν απλώς να βλέπουν τη χαλαρή επαφή που έχουμε με τον κόσμο στον δρόμο, αλλά και τον τρόπο που παρουσιάζουμε διάφορα θέματα του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και της ίδιας της ελληνικής γλώσσας (αργκό, τι σημαίνει η λέξη “μαλακάς”, τα χαρακτηριστικά της ελληνικής προφοράς στα αγγλικά, και πολλά άλλα που μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μας)» αναφέρει ο Δημήτρης Χωλλ.
«Το Easy Greek είναι ήδη το μεγαλύτερο σχετικό με την ελληνική γλώσσα κανάλι στο ίντερνετ»
Εστιάζοντας στην αντίδραση του κόσμου στους δρόμους ο παραγωγός του Easy Greek δηλώνει στο Newsbeast: «Οι περισσότεροι δεν μας μιλούν και είναι μαζεμένοι. Συνήθως ο κόσμος ντρέπεται τις κάμερες, τα μικρόφωνα, και δεν θέλει να εκτεθεί. Αλλά όταν πετυχαίνουμε χαρούμενους ανθρώπους, μας φτιάχνει τη διάθεση.
Μερικές φορές κι εμείς είμαστε διστακτικοί, γιατί δεχόμαστε πολλή απόρριψη στον δρόμο, όμως το τελικό αποτέλεσμα πάντα μας αναπτερώνει και μας κάνει να χαιρόμαστε, που έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με ανθρώπους, με τους οποίους ποτέ δεν θα είχαμε, διαφορετικά, την ευκαιρία να συναναστραφούμε».
«Το Easy Greek είναι ήδη το μεγαλύτερο κανάλι σχετικό με την ελληνική γλώσσα στο ίντερνετ και είναι πλέον μια μικρή επιχείρηση, η οποία απασχολεί ευκαιριακά πάνω από 10 ελεύθερους επαγγελματίες και συνεργάτες. Βιοποριζόμαστε από αυτό ήδη εδώ και χρόνια, κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα συνέβαινε τόσο γρήγορα, όταν ξεκινήσαμε. Τα κύρια έσοδά μας είναι από την πλατφόρμα Patreon, όπου μαθητές των ελληνικών από όλον τον κόσμο μας στηρίζουν οικονομικά και ως αντάλλαγμα λαμβάνουν βοηθήματα για τα ελληνικά τους με βάση τα βίντεό και τα podcast μας, συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Discord, όπου μπορούν να μιλούν μεταξύ τους και άλλα.
Στόχος μας για το μέλλον είναι κάποια στιγμή να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών με βάση το βίντεο και ένα “summer school” στην Ελλάδα, όπου μαθητές μπορούν να περάσουν χρόνο στη χώρα μας, εξασκώντας τα ελληνικά τους και γνωρίζοντάς μας από κοντά. Μέχρι τότε, προσωπικός στόχος είναι να αποφύγω το burnout, την εξάντληση την οποία βιώνουν πολλοί δημιουργοί περιεχομένου σε πλατφόρμες βίντεο, βρίσκοντας τρόπους να μειώσω τον προσωπικό όγκο δουλειάς μου και βρίσκοντας και άλλους ταλαντούχους και ορεξάτους συνεργάτες, που μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να συνεχίσουμε να βγάζουμε απρόσκοπτα εβδομαδιαία βίντεο και podcasts. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το 2023 σχηματίσαμε άλλες 2 ομάδες που βγαίνουν στον δρόμο για συνεντεύξεις (η μία στη Θεσσαλονίκη)» εξηγεί, κλείνοντας ο Δημήτρης Χωλλ.
Δείτε μερικά από τα βίντεο του Easy Greek
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο παραγωγός του Easy Greek, Δημήτρης Χωλλ