Δικαστήριο του Μίσιγκαν αποφάσισε την Τρίτη (11/7) ότι ένα χειρόγραφο έγγραφο του 2014 που βρέθηκε στον καναπέ της Aretha Franklin μετά τον θάνατό της είναι η αυθεντική διαθήκη για την περιουσία της πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν η διάσημη τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2018, «νικημένη» από τον καρκίνο στο πάγκρεας, θεωρήθηκε ότι δεν είχε αφήσει πίσω της κάποια διαθήκη που να ορίζει για το πού θα καταλήξει η τεράστια περιουσία της.

Όταν πέθανε σε ηλικία 76 ετών, η απουσία διαθήκης σήμαινε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, αυτοκινήτων, γουνών και κοσμημάτων – θα μοιραζόταν εξίσου στους τέσσερις γιους της.

Όλα όμως άλλαξαν όταν, εννέα μήνες αργότερα, η ανιψιά της Σαμπρίνα Όουενς ανακάλυψε δύο ξεχωριστές ιδιόγραφες διαθήκες στο σπίτι της τραγουδίστριας στο Ντιτρόιτ.

Μια έκδοση, με ημερομηνία Ιουνίου 2010, βρέθηκε μέσα σε ένα κλειδωμένο συρτάρι γραφείου, μαζί με συμβόλαια και άλλα έγγραφα.

Μια νεότερη έκδοση με ημερομηνία Μαρτίου 2014 βρέθηκε μέσα σε ένα σημειωματάριο κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ.

Η πενταετής σχεδόν διαμάχη των γιων της οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, με μία δικαστική επιτροπή να καλείται να καθορίσει ποιο από τα δύο έγγραφα πρέπει να κριθεί ως η έγκυρη τελευταία διαθήκη της «βασίλισσας της σόουλ».

H δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα με μία εξαμελή επιτροπή στο δικαστήριο της κομητείας του Όκλαντ και μάρτυρες προς κατάθεση, μεταξύ άλλων των παιδιών της Φράνκλιν, της ανιψιάς της Σαμπρίνα Όουενς και ενός ειδικού γραφολόγου.

Τη Δευτέρα, η δικαστής Τζένιφερ Κάλαχαν ανέφερε στους ενόρκους ότι η μόνη απόφαση που έπρεπε να λάβουν ήταν εάν το έγγραφο του 2014 μπορεί να γίνει δεκτό ως έγκυρη διαθήκη. Παρά τις διαφορές τους και τα δύο έγγραφα ορίζουν να μοιραστούν οι γιοι τα έσοδα από τη μουσική και τα πνευματικά δικαιώματα της Αρίθα Φράνκλιν.

Κάθε έγγραφο ήταν χειρόγραφο και ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, με λέξεις σβησμένες και σημειώσεις στα περιθώρια. Αυτό θα τα καθιστούσε απαράδεκτα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά νόμος του Μίσιγκαν επιτρέπει τις χειρόγραφες διαθήκες εφόσον πληρούν άλλα κριτήρια.

Ο Θίοντορ Γουάιτ – το τρίτο παιδί της Φράνκλιν, από τον σύντομο γάμο της με τον πρώην μάνατζέρ της – υποστηρίζει ότι το συμβολαιογραφικό έγγραφο 11 σελίδων από το 2010 είναι η έγκυρη διαθήκη.

Αυτή η εκδοχή τον αναφέρει ως συνεκτελεστή ή προσωπικό εκπρόσωπο στην ακίνητη περιουσία, μαζί με την ανιψιά της τραγουδίστριας, Σαμπρίνα Όουενς. Καλεί επίσης τον Κέκαλφ και τον Έντουαρντ Φράνκλιν, τον δεύτερο και τον τέταρτο γιο της Αρίθα Φράνκλιν, «να παρακολουθήσουν μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων και να λάβουν ένα πιστοποιητικό ή ένα πτυχίο» εάν επιθυμούν να επωφεληθούν από την περιουσία.

Εν τω μεταξύ, ο Κέκαλφ και ο Έντουαρντ Φράνκλιν υποστηρίζουν ότι το έγγραφο με ημερομηνία 2014 είναι η κύρια διαθήκη της μητέρας τους. Στο εν λόγω τετρασέλιδο έγγραφο ο Κέκαλφ Φράνκλιν αντικαθιστά τον αδελφό του ως συνεκτελεστής. Αυτός και τα εγγόνια της θα κληρονομήσουν επίσης την περιφραγμένη έπαυλη της μητέρας του αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων, ένα σπίτι που περιγράφεται από τον δικηγόρο του αδελφού του, Έντουαρντ ως «το κόσμημα του στέμματος».

Το νεότερο έγγραφο ορίζει επίσης ότι τα ρούχα της Αρίθα Φράνκλιν είτε θα δημοπρατηθούν είτε θα παραδοθούν στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον.

Ο Κλάρενς Φράνκλιν, ο μεγαλύτερος γιος, δεν εμπλέκεται στη διαμάχη. Ζει σε μια εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης στο Μίσιγκαν και είναι υπό νόμιμη κηδεμονία. Δικηγόρος του κηδεμόνα του δήλωσε στο BBC ότι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στη δίκη και «έχουν καταλήξει σε συμφωνία που δίνει στον Κλάρενς ένα ποσοστό της περιουσίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ετυμηγορία για τη διαθήκη».

Η νεότερη έκδοση, από τον Μάρτιο του 2014 κρίθηκε αυθεντική από το δικαστήριο. Ο Κρεγκ Σμιθ, δικηγόρος του Έντουαρντ Φράνκλιν, τόνισε ότι στην πρώτη γραμμή του εγγράφου αναφέρεται: «Σε όποιον μπορεί να αφορά και να είναι υγιής, γράφω τη διαθήκη και τη μαρτυρία μου».

«Λέει ακριβώς εδώ: “Αυτό είναι το θέλημά μου”. Μιλάει από τον τάφο, παιδιά» είπε για τη διαθήκη που κρίθηκε πως είναι και η αυθεντική.