Για να ασχοληθείς με την πολιτική πρέπει να είσαι και λίγο ηθοποιός, υποστηρίζει ο Νίκος Ψαρράς μεταξύ άλλων. Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη στο newsbeast.gr.

-Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

 «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο δήμος γενικότερα σημαίνουν… συμμετοχή των πολιτών. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ώστε ο δήμος να αποκτήσει μια φρεσκάδα και νέες ιδέες και φυσικά όσοι θέτουν υποψηφιότητα να είναι άνθρωποι καταξιωμένοι στο χώρο τους, οι οποίοι δεν κοιτάζουν να βολευτούν. Το βόλεμα στην πολιτική, είτε μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε είναι πολιτική α’ Εθνικής, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Δεν σας κρύβω ότι εμάς τους αναγνωρίσιμους μας θυμούνται πολλοί προεκλογικά. Και στο παρελθόν πολλές φορές με είχαν πλησιάσει. Κανείς τους όμως δεν με έπεισε ότι θα με αξιοποιήσει εάν εκλεγώ. Ο μόνος που το κατάφερε αυτό, ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης. Γι’ αυτό πήρα την απόφαση».

 -Είναι η πρώτη φορά που θέτετε υποψηφιότητα, σωστά; Είστε ενημερωμένος για τα προβλήματα στο κέντρο… τα ναρκωτικά, τους αλλοδαπούς;

 «Βεβαίως. Στο κέντρο ζω. Στο κέντρο δουλεύω. Στο κέντρο είναι η ζωή μου. Στο Εθνικό θέατρο που πάω να κάνω πρόβα, πουλιούνται αυτή τη στιγμή ναρκωτικά. Αυτά τα θέματα δεν είναι δημοτικά θέματα. Είναι εθνικά. Κι ως εθνικά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και για να μείνω στο θέμα των ναρκωτικών, ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ο πρώτος που είπε ότι τα τέσσερα ΟΚΑΝΑ πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, γιατί τα παιδιά αυτά είναι άρρωστα και ως άρρωστα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορούν να κάνουν μεθαδόνη και απεξάρτηση και να κατεβαίνουν, βλέποντας τον ντίλερ να τους περιμένει. Είναι αδιανόητο. Δεν είναι μόνο δηλαδή ότι μας ενοχλεί ως θέαμα, είναι αδιανόητο ως σύλληψη. Ο Νικήτας Κακλαμάνης με δική του πρωτοβουλία κατάφερε ο πρώτος ΟΚΑΝΑ να φύγει και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία. Σχεδιασμός του είναι να φύγουν και τα υπόλοιπα τρία. Για άλλους λόγους, κι όχι για δικούς του, τα υπόλοιπα έχουν κολλήσει και δεν φεύγουν.

Η καθαριότητα μας αφορά όλους. Εμείς κρατάμε το Αττικό Μετρό πεντακάθαρο κι εμείς βρωμίζουμε την Αλεξάνδρας. Γιατί; Τι θέλουμε; Επιτήρηση και ασφάλεια; Ξέρετε, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που έθεσα στο δήμαρχο ήταν γιατί δεν έχουμε την Αθήνα του 2004. Τον είχα ρωτήσει γιατί δεν καθαρίζουν όπως καθάριζαν. Και βεβαίως, η απάντησή του ήταν αποστομωτική. Μου είπε ότι το 2004 είχαμε 98 απορριμματοφόρα και αυτή τη στιγμή έχουμε 480!!!

Πάω τώρα και στο θέμα των λαθρομεταναστών. Αυτά τα παιδιά, τα οποία εισβάλλουν (περίπου 300 άτομα καθημερινά) από τον Έβρο, δεν φέρνουν μόνο όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Φέρνουν τις συνήθειές τους. Φέρνουν τις αρρώστιες τους, τις φοβίες τους. Και μέσα σε όλα αυτά, φέρνουν και μία παιδεία, η οποία δεν είναι σαν τη δική μας. Και μπορώ να σας φέρω το παράδειγμα της καθαριότητας. Ξέρετε ότι η πλατεία Κουμουνδούρου καθαρίζεται και μετά από δύο ώρες είναι πιο βρώμικη από πριν. Μαζεύονται καθημερινά 1.500 τόνοι απορριμμάτων. Ποιος θα δώσει τη λύση; Δεν ξέρω. Τα 480 απορριμματοφόρα να γίνουν 900 και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Η Αθήνα έχει μια μορφή που δεν αρέσει σε κανέναν από μας αυτή τη στιγμή. Κι όποιος πει το αντίθετο, μάλλον δεν ζει στην Αθήνα. Μακάρι η Αθήνα να γίνει έτσι όπως της αρμόζει να είναι. Να είναι μία πρωτεύουσα πολιτισμού. Να είναι μία πόλη, την οποία όλοι θα χαίρονται να επισκεφθούν».

 

-Έχετε από όσο γνωρίζω και οικολογική συνείδηση. Τι συμβουλές δίνετε στους πολίτες;

 «Η ανακύκλωση για μένα θεωρείται δεδομένη. Έζησα 4 χρόνια στο Λος Άντζελες. Κι εκεί αν στον κάδο χαρτιού πετούσα πλαστική σακούλα, έτρωγα πρόστιμο.

Θα πρέπει η ανακύκλωση να μπει στη συνείδηση όλων. Ο καθένας να βάζει το χεράκι του για αυτή την πόλη που έχει καταντήσει να είναι έτσι. Κι εγώ. Κι εσείς και όλοι που είμαστε υπεύθυνοι. Κι όλοι μας έχουμε έναν μικρόκοσμο που είναι γύρω μας και δημιουργούμε αυτό που λέγεται δήμος Αθηναίων. Οπότε, ας φροντίσουμε πρώτα το δικό μας κόσμο και να τον έχουμε σωστά προστατευμένο. Και σας μιλάω ως Νίκος Ψαρράς ο ηθοποιός και όχι ως πολιτικός. Ας μπει στη συνείδησή μας λοιπόν ότι η ανακύκλωση είναι σημαντικό πράγμα.

Ας μην πετάμε κάτω σκουπίδια. Υπάρχουν παντού κάδοι. Αν αρχίσουμε μ’ αυτά, θα αλλάξει αμέσως όψη η Αθήνα, πιστέψτε με».

 

-Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

 «Όποια θέση κι αν μου δοθεί και θα σας πω κάποια λόγια του δημάρχου, προτεραιότητα όλων μας είναι τρεις μεγάλοι τομείς, η καθαριότητα, η ασφάλεια και το πράσινο. Η Αθήνα μας αυτή τη στιγμή είναι μία τσιμεντούπολη. Κακώς; Καλώς; Δεν ξέρω και δεν υπονοώ ότι φταίνε οι πολιτικοί μηχανικοί. Είναι ένα πρόβλημα που έχει αρχίσει από το 1960. Τσιμεντοποιήθηκε η Αθήνα. Γέμισε μπετό. Τώρα ζητάμε πράσινο. Ο δήμαρχος γκρέμισε για πρώτη φορά ένα κτίριο του ΝΑΤ και θέλει να κάνει μία πλατεία εκεί. Αλλά, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να πρασινίσουμε τις ταράτσες μας για πολλούς λόγους και κυρίως να έχουμε περισσότερο οξυγόνο».

 

-Πιστεύετε ότι για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική, πρέπει να είναι και λίγο… ηθοποιός;  

«Από την άποψη, ότι πρέπει να ποιείς ήθος, σαφέστατα. Γιατί αυτό σημαίνει ηθοποιός. Και για να ποιήσεις ήθος, πρέπει να έχεις ήθος».

 

-Θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι πολιτικοί είναι οι καλύτεροι ηθοποιοί, επειδή υποκρίνονται και λόγω των ψεμάτων που λένε;

 «Εξαρτάται πως χρησιμοποιείται ο όρος ηθοποιός. Γιατί λένε: “άντε είσαι ψεύτης, είσαι και καλός ηθοποιός”. Έτσι; Όχι. Αλλά, αν εννοείτε να ποιεί ήθος, τότε σαφέστατα. Η βιτρίνα μας δεν είναι οι πολιτικοί; Εμείς δεν τους ψηφίζουμε; Αυτοί δεν είναι η φωνή μας στο Κοινοβούλιο; Σαφέστατα λοιπόν θα πρέπει να είναι άνθρωποι που ποιούν ήθος, που εκπέμπουν σιγουριά και εμπιστοσύνη.

Δεν μπορεί ο άνθρωπος που κυβερνά να λέει ότι στη χώρα του οι άνθρωποι είναι διεφθαρμένοι. Αρνούμαι να το δεχτώ αυτό. Δηλαδή, επειδή 1.000 άνθρωποι που βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο τα τελευταία τριάντα χρόνια υπήρξαν διεφθαρμένοι, είμαστε όλοι οι Έλληνες; Δε νομίζω. Και δε με τιμά καθόλου να το ακούω αυτό. Τι κάνουν αυτοί αν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι; Πώς θα μας χαλιναγωγήσουν; Τι πρότυπα μας δίνουν με τις πράξεις τους; Πού είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που άρπαξαν τον δημόσιο πλούτο και περιφέρονται; Οι περισσότεροι ξέρουν τα ονόματά τους και δε μιλάει κανείς. Εγώ αν ήμουν καναλάρχης, θα έβαζα πρωί, μεσημέρι, βράδυ τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων. Να μην ξεχάσουμε ποτέ ποιοι είναι μέχρι να τιμωρηθούν. Γιατί σιωπούν; Γιατί τα κρύβουν όλα; Δεν καταλαβαίνουν ότι οι επόμενοι που θα μπουν εκεί μέσα, θα κάνουν χειρότερα, όταν οι προηγούμενοι έχουν μείνει ατιμώρητοι;».

 

-Είστε ενεργός πολίτης. Πώς κρίνετε το μνημόνιο; Πιστεύετε ότι θα πτωχεύσουμε ή είστε πιο αισιόδοξος;

 «Μόνο την πίεση και το άγχος του αντιμετωπίζω αυτή τη στιγμή από την τρομοκρατία του μνημονίου. Δεν είμαι κατάλληλος να σας πω αν έπρεπε να μπούμε στο ΔΝΤ ή όχι. Θα ήθελα να μην έχουμε μπει. Θα ήθελα να ήμασταν πολύ καλύτερα. Θα ήθελα να έχουν κατασχεθεί κάποιες περιουσίες γιατί τα λεφτά από τα ελλείμματα που υπάρχουν, κάπου εδώ γύρω είναι. Δεν έχουν πάει μακριά, το πολύ μέχρι την Ελβετία να έχουν πάει. Θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί άλλοι τρόποι. Εμένα μου ήρθε 5.000 ευρώ περαίωση αυτή τη στιγμή, μέσα σε μία περίοδο τρελή για τη δουλειά μου και δεν τους νοιάζει. Οι γονείς μου, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι, μου ζήτησαν 1.500 ευρώ για να αγοράσουν πετρέλαιο επειδή δεν τους φτάνουν τα λεφτά τους από τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις. Γιατί να τα πληρώνουν πάντα οι αθώοι; Εγώ δεν λέω… Να βοηθήσω γι’ αυτή τη χώρα, όσο μπορώ. Αλλά δεν μπορεί να βοηθάει μόνο ο απλός κόσμος. Είναι αδιανόητο».

 

-Ανήκετε στην κατηγορία των ηθοποιών που μπορούν να μην δουλέψουν για ένα χρόνο; Που έχουν μαζέψει κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης…

 «Όχι για πολλούς λόγους. Πρώτον οικονομικούς γιατί εγώ ζω από τη δουλειά μου. Εάν δεν δουλέψω ένα χρόνο, θα είμαι άπορος. Ούτε έχω τραπεζικούς λογαριασμούς για να κάτσω και να πω ότι θα περιμένω την πιο γκράντε πρόταση που θα μου γίνει. Δεύτερον και πιο σημαντικό είναι ότι για μένα η δουλειά μου είναι πηγή ενέργειας, χαράς και της ύπαρξής μου. Μέσα από τη δουλειά μου υπάρχω και μέσα από τη δουλειά μου αισθάνομαι σημαντικός».

 

-Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θέλετε να ασχοληθείτε και με την πολιτική για πιο σίγουρο εισόδημα;  

 «Δεν ξέρω καν αν υπάρχει εισόδημα. Μέχρι πρότινος οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πληρώνονταν. Πληρώνονταν μόνο κάποια λίγα χρήματα από τα δημοτικά τους συμβούλια. Ο κ. Ψαρράς όχι. Δεν θέλει να πάει να βολευτεί. Είναι άνθρωπος χορτάτος, δόξα τω Θεώ. Ο κ. Ψαρράς αυτά που ήθελε να αγοράσει και να έχει, τα έχει».

-Όσον αφορά στην υποκριτική, που θα σας δούμε φέτος;

«Φέτος είμαι σε δύο παραστάσεις. Έπαιζα τον Οκτώβρη και πηγαινοερχόμουν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη Νικολέτα Βλαβιανού σε μια παράσταση που λέγεται Ο μυστηριώδης Mr Love”. Και προχθές ξεκινήσαμε πρόβες στο Εθνικό θέατρο σε μια παράσταση του Κάρλο Γκολντόνι που λέγεται “Τριλογία του παραθερισμού” σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Αν με ρωτήσετε τώρα πώς θα τα προλαβαίνω όλα αν εκλεγώ και πρέπει να πηγαίνω και στο θέατρο… στο θέατρο έχω πρεμιέρα αρχές Φλεβάρη και είναι δύο ώρες δουλειά τη νύχτα. Όλη μου η ημέρα και η υπόλοιπη νύχτα είναι ελεύθερη για δουλειά στο δήμο».

-Είναι μία δύσκολη οικονομικά χρονιά και για το χώρο σας. Περικοπές στο μισθό σας έχουν γίνει;

«Σαφέστατα. Εγώ παίρνω μισθό πρωταγωνιστή στο Εθνικό θέατρο, ο οποίος είναι 1.200 ευρώ. Είναι ο πρώτος μισθός. Εμένα μου φτάνουν. Είμαι μια χαρά με αυτά λεφτά. Πέρα απ’ αυτό όμως, είναι και το ότι 92% των Ελλήνων ηθοποιών που ανήκουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, δεν νομίζω ότι άλλος χώρος πλήττεται τόσο πολύ. Η δουλειά που κάνω εγώ, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, είναι είδος πολυτελείας. Δηλαδή, ο άλλος πρέπει να έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα για να έρθει να δώσει 20 ευρώ και να δει μία παράσταση. Δεν είναι αναγκαίο το θέατρο».

«Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο» λέει η ταινία. Εσείς που θα ρίχνατε μαύρο;

«Στην ανηθικότητα και στον μη έντιμο αγώνα».

Είστε ερωτευμένος αυτή την περίοδο ή σας έχει κλέψει την καρδιά η πολιτική;

«Όχι, είμαι μόνος μου. Η πολιτική και η δουλειά μου, μου έχουν κλέψει την καρδιά και είμαι μια χαρά».

-Σκέφτεστε να παντρευτείτε κάποια στιγμή ή επιμένετε να είστε αμετανόητος εργένης;

«Όσο είμαι μόνος, δεν μπορώ να παντρευτώ. Αλλά θα θελα πάρα πολύ. Θα θελα πολύ να κάνω οικογένεια. Θα ήθελα να κάνω παιδιά».

-Πόσα παιδιά θα θέλατε;

«Δεν ξέρω πόσα θα προλάβω πια. Γιατί είμαι 38 ετών. Αλλά τρία παιδιά θα θελα πάρα πολύ να κάνω. Αλλά το να θέλω εγώ μόνος μου, δεν σημαίνει τίποτα. Είναι να θέλουν δύο σε αυτό. Και ξέρετε, εμείς οι άνδρες όσο μεγαλώνουμε, άλλα ψάχνουμε σε μία γυναίκα. Ψάχνεις να βρεις τη μάνα των παιδιών σου. Είναι μεγάλη απόφαση αυτό».

-Τι γνώμη έχετε για τον εαυτό σας;

«Είμαι αυθόρμητος. Είμαι καλός φίλος. Είμαι ειλικρινής και ευθύς. Έχω ανθρώπους γύρω μου που με αγαπούν και τους αγαπώ. Τώρα, για τα κουσούρια μου, επειδή δεν σας ανέφερα κανένα απ’ αυτά, θα πρέπει να ρωτήσετε τους φίλους μου. Έχουν να σας πουν πολλά».

-Ποια είναι η πιο ανήθικη πρόταση που σας έχει γίνει;

«Ανήθικη πρόταση δεν μου έχει γίνει ποτέ. Γιατί δεν το επιτρέπω εγώ. Για να σου γίνουν ανήθικες προτάσεις, θα πρέπει να αφήσεις περιθώριο στον άλλο να σου κάνει».

-“Sex, drugs and rock ‘n roll”. Τι σημαίνουν οι όροι αυτοί στη «σκληροπυρηνική» εποχή που ζούμε;

«Το σεξ καλό είναι να γίνεται. Και ας γίνεται γιατί οι άνθρωποι που έχουν τη σεξουαλική ζωή που επιθυμούν, είναι ευτυχείς και ήσυχοι και δεν έχουν θυμό. Τα drugs είναι μια ψευδαίσθηση και νομίζω ότι η ζωή μας είναι πολλή όμορφη για να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Το rock ‘n roll θα συνεχίσει να χτυπάει γιατί είμαι ένας ροκάς απ’ τα γεννοφάσκια μου».

-Δώστε μου τον ορισμό της πολιτικής

«Για μένα πολιτική είναι να είσαι άξιος, να είσαι μπροστά, για να μην ντραπεί ποτέ κανείς από τους ανθρώπους που σε ψήφισαν. Πολιτική είναι να βρίσκεις λύσεις χωρίς θυμό, χωρίς διαπλοκές. Πολιτική είναι όταν είσαι εκλεγμένος, να μπορείς να περπατάς και ο κόσμος να σ’ αγκαλιάζει».