Το σωτήριο έτος 1821 αναφέρουν οι πηγές ότι κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού ομολογουμένως σερβίτσιου του παλατιού του Μπάκιγχαμ, επί βασιλείας Γεωργίου Δ΄, όταν ήταν ακόμη πρίγκιπας της Ουαλίας και μετά έγινε βασιλιάς της Αγγλίας, της Ουαλίας και του Ανόβερου.
Αποτελείται, δε, από περισσότερα από 4.000 κομμάτια για φαγητό με τα επιπλέον κομμάτια. Ανάμεσά τους υπάρχουν περίτεχνες βάσεις για επιδόρπια, κηροπήγια και παγοδοχεία, καθώς και πιο απλά αντικείμενα, όπως δίσκοι και κύπελλα αυγών.
Κατασκευάστηκε από τους Royal Goldsmiths, Rundell, Bridge & Rundell, μετά από αρχική προμήθεια πιάτου αξίας 60.000 λιρών!
Ανάμεσα στα κομμάτια ξεχωρίζει η Ασπίδα του Αχιλλέα, που κατασκευάστηκε από ασήμι και επενδύθηκε με χρυσό το 1821. Η Ασπίδα έχει 90 εκατοστά διάμετρο και στο κέντρο της απεικονίζεται ο Απόλλωνας πάνω στο άρμα του, που το σέρνουν τέσσερα άλογα.
Η πρώτη παράδοση έγινε στο Carlton House το 1811, και σε ένα δείπνο εκείνο το έτος, ο νεαρός τότε πρίγκιπας κάθισε μπροστά σε ένα σερβίτσιο από ασήμι και χρυσό που περιλάμβανε εκτός από τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα και ένα ασημόχρυσο κανάλι νερού, που τοποθετήθηκε στο κέντρο του τραπεζιού, με αληθινά ψάρια να κολυμπούν μέσα σε αυτό!
Ως πρίγκιπας αντιβασιλέας και ως βασιλιάς στη συνέχεια, ο Γεώργιος Δ΄ πρόσθεσε στο σερβίτσιο επιπλέον κομμάτια για επίδειξη, ενώ έδωσε εντολή το κάθε ασημένιο κομμάτι να επιχρυσωθεί! Αυτό, όπως λέγεται, μπορεί να ήταν μια απάντηση σε σχόλια εκείνης της εποχής ότι το ασημένιο πιάτο φαινόταν «κρύο και φτωχό» δίπλα στα νέα επιχρυσωμένα πιάτα. Οι «κακές», ωστόσο, γλώσσες υποστηρίζουν ότι ήταν μια προσπάθεια του άγγλου μονάρχη να συναγωνιστεί τις επιχρυσωμένες συλλογές του Ναπολέοντα!
Η επιχρύσωση ολόκληρου του σερβίτσιου βοήθησε, επίσης, να δώσει στα ποικίλα κομμάτια του ένα αίσθημα «συνέπειας».
Μεταξύ άλλων, το σερβίτσιο περιλαμβάνει 140 πιάτα, 288 πιάτα δείπνου, 118 δοχεία αλατιού, 12 δοχεία πάγου, 58 πάγκους πλατό για επιδόρπια και κεντρικά κομμάτια και 107 κηροπήγια.
Τα κομμάτια δεν έχουν ενιαίο στιλ διακόσμησης, αλλά περιλαμβάνουν μια σειρά από ελληνικά, ρωμαϊκά, αιγυπτιακά και ανατολίτικα σχέδια. Ορισμένα κομμάτια περιλαμβάνουν θαλάσσια θέματα, εμπνευσμένα από την υπηρεσία φαγητού του παππού του Καρόλου, Γεωργίου του Δ΄.
Το σερβίτσιο είναι τόσο μεγάλο και τόσο υπέροχο λένε οι παλατιανοί που δεν έχει αντικατασταθεί ποτέ. Παραμένει σε χρήση μέχρι σήμερα και τοποθετείται στο τραπέζι για τα κρατικά συμπόσια στο Κάστρο του Ουίνδσορ και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς και για άλλες επίσημες και τελετουργικές εκδηλώσεις.