Η απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ της Δανίας να ανοίξει τον δρόμο για την «επόμενη γενιά» των δανών βασιλέων προκάλεσε έκπληξη σε όλο τον κόσμο. «Θα παραδώσω τον θρόνο στον γιο μου, πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», δήλωσε η βασίλισσα της Δανίας στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της. Η ίδια παρέδωσε, επίσης, τον θρόνο στην πρώτη, γεννημένη στην Αυστραλία, μελλοντική βασίλισσα (τη σύζυγο του Φρέντερικ), πριγκίπισσα Μαίρη. Για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ παρέμεινε δημοφιλής στη Δανία και πολλοί περίμεναν ότι θα διατηρούσε τον θρόνο μέχρι το θάνατό της.
Τα τελευταία χρόνια πάλεψε για τη «διασφάλιση του μέλλοντος» του πανάρχαιου θεσμού της βασιλείας στη Δανία, ο οποίος δεν έχει δικαιοδοτική αρμοδιότητα, αλλά παραμένει συμβολικά σημαντικός. Πιο συγκεκριμένα, μείωσε τον αριθμό των βασιλικών και αναδιαμόρφωσε τα οικονομικά του παλατιού, ώστε μόνο ο διάδοχος του θρόνου να λαμβάνει μισθό, που χρηματοδοτείται από το κράτος.
Τώρα, εναπόκειται στον Φρέντερικ και τη Μαρία να διαμορφώσουν το μέλλον του θεσμού. Ο πρίγκιπας Φρέντερικ έχει κάνει την κλιματική αλλαγή έργο ζωής, ενώ η πριγκίπισσα Μαίρη έχει κερδίσει αναγνώριση ως υπέρμαχος των LGBTQI+ αιτημάτων, της μητρότητας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. «Είχα πάντα μια ισχυρή αίσθηση της δικαιοσύνης: όλοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται», δήλωσε η ίδια στους «Financial Times» το 2022.
Καθώς εκατομμύρια Δανοί αποχαιρετούν τη μοναδική βασίλισσα που γνώρισαν ποτέ, η μεταβίβαση της εξουσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου, πιθανώς θα προκαλέσει χαρμολύπη, συνδυάζοντας τη θλίψη με τη γιορτή. «Ελπίζω ότι ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα θα αντιμετωπιστούν με την ίδια εμπιστοσύνη και αφοσίωση που έτυχε σε εμένα», δήλωσε η βασίλισσα Μαργαρίτα στην ομιλία της για την παραίτησή της. «Το αξίζουν! Η Δανία το αξίζει!».
Σύμφωνα με το BBC, στην Αυστραλία η πριγκίπισσα Μαίρη – παρά το γεγονός ότι έχει παραιτηθεί από την υπηκοότητά της εδώ και καιρό – γιορτάζεται ήδη ως εθνική «πρέσβειρα».
Ποια είναι, όμως, η πριγκίπισσα Μαίρη;
Η Μαίρη Ντόναλντσον γεννήθηκε το 1972, σε ένα μικρό νοσοκομείο του Hobart. Κόρη καθηγητή μαθηματικών και εκτελεστικής βοηθού, που είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία από τη Σκωτία, η Μαίρη μεγάλωσε στα προάστια μαζί με τα αδέλφια της Τζέιν, Πατρίσια και Τζον.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ, η ζωή της άλλαξε μετά από μια τυχαία συνάντηση σε ένα κακόφημο μπαρ της πόλης. Όπως λέει η ιστορία, η τότε 28χρονη Μαίρη είχε πάει στην παμπ Slip Inn, για να συναντήσει κάποιους φίλους της για ένα ποτό. Ανάμεσα στην παρέα ήταν και αρκετοί Ευρωπαίοι, όπως ο Φρέντερικ, ο αδελφός του, πρίγκιπας Ιωακείμ, ο ξάδελφός του, πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας και της Δανίας, η πριγκίπισσα Μάρθα της Νορβηγίας και ο σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’.
«Μισή ώρα αργότερα κάποιος με πλησίασε και με ρώτησε: “Ξέρεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;”», είπε η Μαίρη στον αυστραλό κωμικό Andrew Denton το 2005, αναπολώντας τη συνάντηση. «Έδωσα στον Φρέντερικ το τηλέφωνό μου και μου τηλεφώνησε την επόμενη μέρα, οπότε θα μπορούσες να πεις ότι έγινε το κλικ. Υπήρχε μια αίσθηση ενθουσιασμού», πρόσθεσε.
Γρήγορα ξεκίνησαν μια σχέση εξ αποστάσεως και το 2002 η Μαίρη αποφάσισε να μετακομίσει στη Δανία, όπου άρχισε να μαθαίνει δανέζικα και δέχτηκε μια θέση εργασίας στη Microsoft. Δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης στις 14 Μαΐου, με πάνω από ένα εκατομμύριο Αυστραλούς να ξυπνούν στη μέση της νύχτας, για να παρακολουθήσουν ζωντανά την τελετή.
«Το κορίτσι που γοήτευσε ένα έθνος», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «The Copenhagen Post» εκείνη την ημέρα, μαζί με μια δημοσκόπηση που έδειχνε ότι πέντε στους έξι Δανούς ήταν σίγουροι ότι μια μέρα θα γινόταν σπουδαία βασίλισσα.