Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από συναισθηματικές διακυμάνσεις, ωστόσο κάποιες φορές αυτές μπορεί να υποδεικνύουν πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, όπως την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη στα παιδιά δεν είναι απλώς μια παροδική φάση, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Ακολουθούν δέκα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν κατάθλιψη στα παιδιά, σύμφωνα με το PsychCentral.

1. Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε

Όταν ένα παιδί σταματά ξαφνικά να δείχνει ενδιαφέρον για πράγματα που παλαιότερα το χαροποιούσαν, η απάθεια απέναντι σε δραστηριότητες και γενικά η απώλεια κινήτρου για μια ενεργή ζωή μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης.

2. Ανεξήγητη πτώση στις σχολικές επιδόσεις

Μια σημαντική και ανεξήγητη μείωση στους βαθμούς ή αρνητικές αναφορές από το σχολείο είναι συχνά δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί. Η αδυναμία συγκέντρωσης και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα μαθήματα μπορεί να συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη.

3. Συχνό κλάμα

Τα παιδιά που βιώνουν κατάθλιψη τείνουν να κλαίνε συχνά χωρίς να υπάρχει σαφής αιτία. Αυτή η υπερβολική συναισθηματική έκφραση μπορεί να υποδεικνύει εσωτερική δυσφορία και ανάγκη για υποστήριξη.

4. Απομάκρυνση από τους φίλους

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει το παιδί να απομακρυνθεί από τους φίλους και την οικογένεια. Εάν ένα παιδί αποφεύγει κοινωνικές δραστηριότητες ή περνά περισσότερο χρόνο μόνο του, μπορεί να είναι ένδειξη ότι παλεύει με συναισθηματικά ζητήματα.

5. Αλλαγές στον ύπνο

Οποιαδήποτε αλλαγή στον ύπνο, όπως η υπερβολική υπνηλία ή η αϋπνία, είναι ανησυχητική. Τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο ή δυσκολεύονται να κοιμηθούν μπορεί να αντιμετωπίζουν μια ψυχική καταπόνηση.

6. Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του

Η έκφραση συναισθημάτων όπως «Δεν είμαι καλός σε τίποτα» ή «Όλα είναι δικό μου λάθος» είναι συχνά σημάδια κατάθλιψης. Αυτή η αρνητική αυτοεκτίμηση μπορεί να εντείνει την ψυχική επιβάρυνση του παιδιού και να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

7. Διατροφικές διαταραχές

Εάν το παιδί έχει σοβαρές αλλαγές στη διατροφή, εάν τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι έντονης ψυχολογικής πίεσης.

8. Εμπλοκή σε επικίνδυνες συμπεριφορές

Η χρήση ουσιών ή η εμπλοκή σε άλλες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως η απομάκρυνση από το σπίτι, μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ψυχική του οδύνη και ένδειξη κατάθλιψης.

9. Συχνές αναφορές σε θέματα θανάτου

Εάν το παιδί αρχίσει να μιλάει, να γράφει ή να ζωγραφίζει συχνά θέματα που αφορούν τον θάνατο ή την αυτοκτονία, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό σημάδι που απαιτεί άμεση προσοχή.

10. Σωματικά συμπτώματα χωρίς προφανή αιτία

Τα παιδιά συχνά εκδηλώνουν την κατάθλιψή τους μέσα από σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή στομαχόπονους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεξήγητα από ιατρικής άποψης και να συνδέονται με τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Έγκαιρη παρέμβαση για τη θεραπεία

Η κατάθλιψη στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι στους ενήλικες και η αναγνώρισή της είναι κρίσιμη για την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπεία. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια στο παιδί σας, είναι σημαντικό να το προσεγγίσετε με ευαισθησία και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η ψυχοθεραπεία, μαζί με πιθανή φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ανακτήσει την ευημερία του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.