Ορισμένες τακτικές που συνήθως συνιστώνται για τη διαχείριση του θυμού, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων σε σάκο του μποξ, του τζόκινγκ και της ποδηλασίας, δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ηρεμήσουν. Αντίθετα υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικά αποτελεσματικές ενέργειες για να κατευνάσει κάποιος τον θυμό του.
Αυτό υποστηρίζουν σε κοινό άρθρο τους στο The Conversation η Σόφι Λι Κιάερβικ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και ο Μπραντ Μπούσμαν του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ύστερα από ανασκόπηση 154 μελετών που δημοσίευσαν στο Clinical Psychology Review, σχετικά με τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τον θυμό και την επιθετικότητα.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διέγερση ενός ατόμου δείχνει πόση εγρήγορση, πόση ενέργεια μπορεί να έχει. Τα υψηλά επίπεδα διέγερσης συνδέονται με αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αρτηριακή πίεση, έντονο ρυθμό αναπνοής και εφίδρωση.
Ο θυμός είναι ένα αρνητικό συναίσθημα το οποίο σχετίζεται με υψηλά επίπεδα διέγερσης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δραστηριότητες που επηρεάζουν τα επίπεδα διέγερσης επιδρούν και στον θυμό και στην επιθετικότητα ενός ατόμου.
Άρα ο τρόπος για να κατευνάσει κάποιος τον θυμό και την επιθετικότητά του είναι να περιορίσει τη διέγερσή του. Αυτό επιτυγχάνεται με δραστηριότητες ρύθμισης της αναπνοής, μυϊκής χαλάρωσης, με γιόγκα, με διαλογισμό και με ασκήσεις επίγνωσης. Με αυτούς τους τρόπους, γράφουν οι Σόφι Λι Κιάερβικ και Μπραντ Μπούσμαν, μπορείτε να ελέγξετε ή και να εξαλείψετε τα συναισθήματα θυμού και τις επιθετικές παρορμήσεις.
Από τις έρευνες προέκυψε επίσης πως οι δραστηριότητες που μειώνουν τη διέγερση είχαν αποτέλεσμα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις. Επιπλέον, ήταν αποτελεσματικές σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, από φοιτητές έως… εγκληματίες, και ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και ηλικίας.
Αντίθετα, ορισμένες από τις δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέθοδοι διαχείρισης θυμού, τελικά όχι μόνο δεν τον περιορίζουν, αλλά φαίνεται ότι τον αυξάνουν μαζί με την επιθετικότητα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τζόκινγκ, μια δημοφιλής δραστηριότητα για την ανακούφιση του θυμού, τελικά αποδεικνύεται πως τον ενισχύει, πιθανόν λόγω της μοναχικότητας της συγκεκριμένης άσκησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυξάνει τα αισθήματα μονοτονίας και απογοήτευσης, επιδεινώνοντας δυνητικά τον θυμό.
Από την άλλη, η ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, όπως για παράδειγμα αυτά με τη μπάλα, φαίνεται ότι προκαλούν περισσότερο θετικά συναισθήματα, ενδεχομένως επειδή πρόκειται για ομαδικά και διασκεδαστικά παιχνίδια.
Ομοίως, διαπιστώθηκε ότι ενέργειες που αυξάνουν τη διέγερση ενισχύουν τον θυμό και την επιθετικότητα. Η έρευνα καταρρίπτει τον μύθο πως είναι καλό να ξεσπάς και να βγάζεις την οργή σου για παράδειγμα, ουρλιάζοντας στο μαξιλάρι ή χτυπώντας έναν σάκο του μποξ. Είναι τόσο διάχυτη η αντίληψη ότι αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τέτοια συναισθήματα που δημιουργήθηκαν ακόμη και «χώροι οργής», στους οποίους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί έναντι αντιτίμου και να σπάσει ό,τι υπάρχει μέσα.
«Κρατήστε τα λεφτά σας, τέτοιες δραστηριότητες σε καμία περίπτωση δεν είναι θεραπευτικές», επισημαίνουν οι δύο ερευνητές και προσθέτουν: «απλές και δωρεάν τεχνικές, όπως οι βαθιές αναπνοές και οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, είναι αποτελεσματικές, καθώς ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση για τη μείωση του θυμού».
Η σημασία της διαχείρισης του θυμού
Ο θυμός, υπογραμμίζεται στο άρθρο των δύο ερευνητών, είναι ένα κοινό συναίσθημα με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Από λεκτικές αντιπαραθέσεις μέχρι ξεσπάσματα σωματικής βίας, ο θυμός θεωρείται ευρέως ως πρόβλημα και ένα συναίσθημα που οι άνθρωποι θα πρέπει να χαλιναγωγήσουν. Όταν όμως ακολουθούν αναποτελεσματικές τεχνικές, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να χάνουν τον έλεγχο. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον εντοπισμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση και τη διαχείριση του θυμού», αναφέρουν και συμπληρώνουν:
«Η μελέτη μας δείχνει πως οι δραστηριότητες που μειώνουν τη διέγερση είναι αυτές που λειτουργούν πραγματικά. Και μάλιστα πολλές από αυτές είναι φθηνές ή δωρεάν. Σε έναν κόσμο που παλεύει με τους κινδύνους του ανεξέλεγκτου θυμού, η έρευνά μας δίνει στους ανθρώπους εργαλεία, που βασίζονται σε στοιχεία, για την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας».