Το FOMO, αποκαλούμενο και ως «φόβος μη μείνεις εκτός απ’ όσα συμβαίνουν» (Fear Of Missing Out), είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που όλοι έχουμε βιώσει. Πρόκειται για την απόφαση να συμμετέχουμε σε κάτι υπό το κράτος του φόβου πως εάν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε κάτι σημαντικό.
Εάν λέτε συνέχεια «ναι» σε εξόδους που στην πραγματικότητα θα προτιμούσατε να αποφύγετε, είτε λόγω της κούρασης είτε λόγω της αισθητικής και των αξιών σας, μπορεί να έχετε FOMO.
Γιατί βιώνουμε το FOMO
Ως άνθρωποι, έχουμε έμφυτο το ένστικτο να σχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους. Βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος και δίνει νόημα στη ζωή μας. Το FOMO συνήθως συνδέεται με τη δυσαρέσκεια του ατόμου με την καθημερινότητά του και ειδικά στη σχέση του με τους άλλους. Όταν δεν είμαστε σε θέση να σχετιστούμε ικανοποιητικά με άλλους, ενισχύεται το αίσθημα ότι χάνουμε πράγματα.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα του FOMO είναι να χάνουμε τον ύπνο μας, να τρώμε ανθυγιεινά ή να υιοθετούμε άλλες κακές συνήθειες, οδηγώντας σε μειωμένη εργασιακή απόδοση, εξάντληση, συναισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης, κόπωση, πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης.
Όταν λέμε «ναι» σε κάτι που μας εξαντλεί το χρόνο ή δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις δυνατότητές μας, κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα συναισθήματα άγχους και τις ανθυγιεινές συμπεριφορές εξαιτίας της κούρασης ή της δυσφορίας.
Για παράδειγμα, εάν νιώθουμε κουρασμένοι αλλά βιώνουμε FOMO, όταν οι συνάδελφοί μας πηγαίνουν για ένα ποτό απέναντι από το γραφείο, μπορεί να τους ακολουθήσουμε υπερβαίνοντας τις αντοχές μας και εξαντλώντας την μπαταρία μας. Μπορεί επίσης να οδηγηθούμε σε τρόπους διασκέδασης που δεν μας ταιριάζουν.
Ενδεχομένως αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα μια φορά στο τόσο, ωστόσο εάν συμβαίνει τακτικά τότε μας επηρεάζει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και τελικά επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία.
Πώς να ξεπεράσετε το FOMO
Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, η ειδική ψυχοθεραπεύτρια Τάμι Μίλερ γράφει στο Μanofmany πως το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε προς τα μέσα και να εστιάσετε στο τι είναι αυτό που σας οδηγεί στη λήψη τέτοιων αποφάσεων.
Μόλις προσδιορίσετε τις αξίες και τις προτεραιότητές σας, μπορείτε να «πετάξετε» όλα όσα δεν σας εξυπηρετούν. Μπορείτε επίσης να απέχετε για λιγότερο ή περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι γνωστοί «ένοχοι» για την πρόκληση του FOMO.
Στη συνέχεια, αρχίστε να εργάζεστε για την αυτοεκτίμησή σας, τη γνώμη σας για τον εαυτό σας και όχι τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, επηρεάζεσαι λιγότερο από το τι σκέφτονται/αισθάνονται/κάνουν/αποκτούν οι άλλοι.
Τέλος, επικεντρωθείτε στο παρόν. Είναι αλήθεια πως αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο ευτυχισμένοι με το πού βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή αντί να επικεντρώνεστε σε αυτά που δεν έχετε ή σε αυτά που δεν κάνετε ή ακόμη και σε αυτά που δεν είστε. Κάθε φορά που νιώθετε ότι το μυαλό σας περιπλανιέται στο «τι θα γινόταν εάν…;», επιστρέψτε στο τώρα και διώξτε τη σκέψη. Πολλές φορές είναι η σκέψη και μόνο που προκαλεί το άγχος, σημειώνει η Μίλερ.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την ανάγκη να ακολουθήσετε σε κάτι, υπερβαίνοντας είτε τις αντοχές σας είτε τις αξίες σας, αναρωτηθείτε το «γιατί». Γιατί το κάνετε, γιατί νιώθετε έτσι; Είναι κάτι που θέλετε πραγματικά; Εάν όχι, αφαιρέστε την πίεση από τον εαυτό σας, χαλαρώστε και ασπαστείτε το JOMO (Joy Of Missing Out), δηλαδή τη «χαρά να μένεις εκτός απ’ όσα συμβαίνουν».