Έρευνα διαπίστωσε πως υπάρχει ένας εξαιρετικά απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ: Πρόκειται για έναν συνδυασμό ενημέρωσης για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου λόγω αλκοόλ με την πρακτική της καταμέτρησης του ποτού στην καθημερινότητα.
Η μέθοδος αυτή συνδυάζει το «γιατί» πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ με το «πώς» θα μειωθεί. Είναι ένας απλός συνδυασμός, που θα μπορούσε να ενισχυθεί από μια σειρά πολιτικών δημόσιας υγείας, καθώς έχει αποδειχθεί – βάσει ερευνών – πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και αποτελεσματικός για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
Πώς λειτουργεί η μέθοδος
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέεται μόνο με τον καρκίνο, αλλά και με άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως πρόωρος θάνατος, καρδιοπάθειες, πεπτικές διαταραχές και αυξημένος κίνδυνος άνοιας.
Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Addictive Behaviors, οι 7.900 συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε ομάδες και εκτέθηκαν σε διαφορετικά μηνύματα και διαφημίσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Ο συνδυασμός που ξεχώρισε ήταν μια τηλεοπτική διαφήμιση που συσχέτιζε το αλκοόλ με τον καρκίνο, συνοδευόμενη από την προτροπή να μετράνε οι συμμετέχοντες τα ποτά τους.
Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μέσα σε έξι εβδομάδες. Άλλες προσεγγίσεις, όπως η σύσταση να περιορίσουν οι συμμετέχοντες τον αριθμό των ποτών τους εκ των προτέρων, είχαν περιορισμένα αποτελέσματα.
Η οικονομολόγος δημόσιας υγείας και ψυχολόγος Simone Pettigrew από το George Institute for Global Health υπογράμμισε πως «πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο». «Είναι σημαντικό όσοι πίνουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, η ενημέρωση για τον κίνδυνο καρκίνου είναι μόνο μέρος της λύσης – χρειάζεται να τους παρέχουμε και τρόπους για να δράσουν», πρόσθεσε.
Μια παγκόσμια πρόκληση
Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με το 7% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλο που μέτρα όπως η αύξηση των τιμών και ο περιορισμός της διαθεσιμότητας αλκοόλ έχουν εξεταστεί, η αλλαγή της συμπεριφοράς παραμένει καθοριστική.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο και η πρακτική της καταμέτρησης ποτών αποδεικνύονται ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να ενισχυθεί η δημόσια υγεία.