Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα μεσήλικες, όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο, ακούνε συχνά την προειδοποίηση: «Μην τρέχεις πολύ, γιατί κάνει ζημιά στα γόνατα». Ωστόσο, όπως εξηγεί στον Guardian ο Richard Blagrove, ανώτερος λέκτορας στη Φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο Loughborough, αυτός ο ισχυρισμός είναι ένας μεγάλος μύθος.
Η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα και χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις δεν επιβεβαιώνεται από την επιστήμη. Αντιθέτως, έρευνες έχουν δείξει ότι οι δρομείς εμφανίζουν πολύ χαμηλότερη συχνότητα οστεοαρθρίτιδας σε σύγκριση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.
Μελέτη που συνδυάζει δεδομένα από 25 διαφορετικές έρευνες (με συνολικό δείγμα περίπου 115.000 συμμετεχόντων) αποκάλυψε ότι το τρέξιμο προστατεύει τις αρθρώσεις των ισχίων και των γονάτων όσο μεγαλώνουμε. Η άσκηση, παρότι προκαλεί μικροτραυματισμούς σε μυς, τένοντες, οστά και χόνδρους, βοηθά αυτά τα μέρη να επανέλθουν πιο δυνατά και υγιή.
«Η σύνδεση του πόνου στα γόνατα με το τρέξιμο είναι πολύ μικρότερη στους δρομείς μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με εκείνους που δεν τρέχουν», σημειώνει ο Blagrove.
Οι τραυματισμοί από το τρέξιμο
Παρά τα παραπάνω, οι βραχυπρόθεσμοι τραυματισμοί είναι αρκετά συνηθισμένοι στους δρομείς. Ένας από τους πιο γνωστούς τραυματισμούς είναι ο πόνος στην επιγονατίδα, που είναι κοινός σε ποσοστά από 14% έως 42%, ανάλογα με τη συγκεκριμένη ομάδα δρομέων.
Αυτός ο τραυματισμός, όπως και πολλοί άλλοι, οφείλεται συχνά σε λανθασμένη τεχνική τρεξίματος, σε ακατάλληλα αθλητικά παπούτσια ή, πιο συχνά, στην υπερβολική αύξηση της έντασης ή της διάρκειας του τρεξίματος, ιδίως από τους αρχάριους.
«Αν κάποιος ξεκινήσει να παίζει τένις τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ πριν δεν έκανε τίποτα, πιθανότατα θα τραυματιστεί», εξηγεί ο Blagrove. «Δεν είναι το τρέξιμο λοιπόν που βλάπτει τα γόνατα, αλλά το γεγονός ότι ο οργανισμός επιβαρύνεται υπερβολικά σε μικρό χρονικό διάστημα.»
Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς
Για να αποτρέψετε τραυματισμούς στα γόνατα από το τρέξιμο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ήπια προπόνηση. Ξεκινήστε με χαμηλή ένταση, μικρές αποστάσεις και αυξήστε σταδιακά τη δυσκολία. Τρέξτε πιο αργά, κάντε διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων και αποφύγετε την υπερβολική φόρτιση.
Ακόμη όμως κι αν παρουσιαστεί πόνος στα γόνατα, ο Blagrove είναι καθησυχαστικός: «Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν γρήγορα, αρκεί να ξεκουραστούν και να δώσουν στον οργανισμό τους χρόνο για ανάρρωση».
Εν κατακλείδι… το τρέξιμο δεν καταστρέφει τα γόνατα. Αντιθέτως, όταν γίνεται με σωστό τρόπο, μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις, να ενισχύσει τη συνολική φυσική κατάσταση και να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία οργανισμού. Το κλειδί είναι η προσοχή στον ρυθμό και την ένταση, ώστε να απολαμβάνετε τα οφέλη του τρεξίματος χωρίς περιττούς τραυματισμούς.